Opeens geen koffie drinken leidt tot stekende hoofdpijn

rotterdam. Plotselinge koffieonthouding kan leiden tot stekende hoofdpijn. Dat is aannemelijker geworden door een onderzoek naar de fysiologische reactie op acute onthouding van cafeïne. Cafeïne (coffeïne) is de opwekkende stof uit koffie, thee en allerlei coladranken. In zuivere vorm is het een witte, bittere stof. Zestien proefpersonen slikten drie weken lang tweemaal daags een cafeïnecapsule of een even bittere placebo (neppil), zonder dat ze wisten wat ze kregen. 24 uur nadat de cafeïne opeens was vervangen door de placebo bleek de doorbloeding van de hersenen meetbaar toegenomen, een effect dat wel met hoofdpijn in verband is gebracht. Ook veranderde de (elektrisch gemeten) hersenactiviteit en meldden de proefpersonen toenemende vermoeidheid (Psychopharmacology, online 25 febr.).