op nrcnext.nl

Karl Marx-revival

Nu de economische crisis de wereld al maanden ontregelt en we dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van ongeremd kapitalisme, is er een ware Karl Marx-revival ontstaan. Marx was de grondlegger van het socialisme en communisme. Daar zie je nu veel van terug: landen nationaliseren bedrijven. Ook enthousiast over Marx? Lees dan Das Kapital en doe daarna op de site van het Duitse weekblad Die Zeiteen test. Om je alvast even lekker te maken, een eerste vraag uit de quiz.

Das Kapital heeft als eerste zin „Der Reichtum der Gesellschaften, in welchen kapitalistische Produktionsweise herrscht, erscheint als eine ungeheure ….”

1. Ungerechtigkeit

2. Warenansammlung

3. Verschwendung

4. Unterdrückung

Doe de hele Marxtest via nrcnext.nl

‘Normvervaging’ in Tsjechië

Een Tsjechische journalist, Jiri Dlabaja, is ontslagen omdat hij op zijn weblog een video heeft gezet waarop hij knorrende geluiden maakt. In het filmpje vraagt hij zijn collega’s van het commerciële televisiestation Nova met welk onderwerp ze bezig zijn. Juist: de Mexicaanse griep, tot voor kort bekend als de varkensgriep. Zijn collega’s knorren, en het filmpje wordt afgesloten met de grootste knor van Dlabaja. Volgens de directeur van het tv-station is er sprake van ernstige normvervaging. Hij besloot tot ontslag, omdat het filmpje in werktijd is opgenomen.

Bekijk het gewraakte filmpje via nrcnext.nl