Offensief Pakistan, Zardari bezoekt Obama

Pakistaanse troepen hebben vandaag Talibaanstrijders in de Swat-vallei aangevallen met gevechtshelikopters en artillerie. De Pakistaanse regering wil daarmee laten zien dat ze werk maakt van het bestrijden van de opstandelingen.

President Zardari spreekt vandaag in Washington met zijn Amerikaanse collega Obama. De Amerikaanse regering verwijt Pakistan dat het in delen van het land heeft gecapituleerd voor de Talibaan.

Meer dan 40.000 mensen zijn sinds gisteren gevlucht uit Mingora, de belangrijkste stad in de Swat-vallei. De autoriteiten hadden de bevolking opdracht gegeven de stad te verlaten in verband met de militaire operatie.

Lokale journalisten berichten over een uittocht van angstige gezinnen in afgeladen bussen en vrachtwagens. In de stad zouden zwaarbewapende Talibaan patrouilleren en mijnen leggen. Ze zouden zich verschansen in kantoorgebouwen en op daken van huizen. Verwacht wordt dat een half miljoen inwoners van de Swat-vallei – een paar jaar geleden nog een geliefd vakantieoord – een goed heenkomen zullen zoeken.

In Washington probeerde president Zardari gisteren het Congres ervan te overtuigen dat hij de opmars van de Talibaan kan stoppen. Hij bepleitte meer economische en militaire hulp, maar stuitte op grote aarzeling over de effectiviteit en betrouwbaarheid van zijn regering.

Vandaag ontmoet de Pakistaanse leider Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton, en neemt hij deel aan een gesprek met Obama en de Afghaanse president Karzai.

Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, drukte het Congres gisteren op het hart Zardari te steunen. „Hij is de democratisch gekozen president.” Hij nam afstand van de veelgehoorde stelling dat Washington Pakistan beschouwt als ‘mislukte staat’. (AP, Reuters, AFP)