Nederland is één dag een fiscaal paradijs

Nederland is in de ogen van het Witte Huis slechts één dag belastingparadijs geweest.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vandaag met terugwerkende kracht de passage geschrapt uit een persbericht waarin Nederland als voorbeeld van een land met lage belastingtarieven werd genoemd. Nederland werd opgevoerd bij de presentatie van president Obama’s plannen om fiscale sluiproutes harder aan te pakken.

Minister Bos (Financiën, PvdA) en staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) hadden forse kritiek op de Amerikaanse aantijgingen. Op instigatie van De Jager werd overleg gevoerd tussen de Nederlandse ambassade en de Amerikaanse autoriteiten. De Jager is blij dat het „misverstand” snel is opgelost, zegt een woordvoerder. „Hiermee is wat ons betreft de kous af.”

In de geschrapte passage stond: „Bijna eenderde van alle in het buitenland behaalde winsten van Amerikaanse bedrijven in 2003 is afkomstig van slechts drie kleine landen met lage belastingen: Bermuda, Nederland en Ierland.” Ook Ierland en Bermuda worden nu niet meer met name genoemd in het aangepaste feitenoverzicht.

Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft nog niet achterhaald waar de cijfers vandaan komen. „Het is feitelijk onjuiste informatie, waarschijnlijk is er sprake van een slip of the pen”, zegt de woordvoerder van staatssecretaris De Jager.