Muiterij op basis in Georgië

Op een Georgische legerbasis nabij Tbilisi heeft gisteren een muiterij plaatsgevonden. De situatie zou inmiddels onder controle zijn. Georgië beschuldigt Rusland van betrokkenheid. Moskou ontkent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerst dat het een door Rusland gefinancierde couppoging betrof. Volgens de Georgische president Saakasjvili zou Rusland met zijn actie de voor de komende dagen geplande NAVO-oefeningen in Georgië willen saboteren. Ook zou de actie volgens Saakasjvili zijn gericht tegen de EU-bijeenkomst over het Oostelijk Partnerschap, die morgen in Praag wordt gehouden en waar wordt gesproken over een mogelijke samenwerking van de EU met voormalige deelrepublieken van de Sovjet-Unie, zoals Oekraïne en Georgië. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd dat Saakasjvili op middelen zou zinnen om de aandacht af te leiden van de demonstraties van de oppositie, die zijn aftreden eist. (NRC)