Meer opbrengst bij goededoelenloterij

De Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Sponsor Bingo Loterij hebben afgelopen jaar 699 miljoen euro opgebracht. De opbrengst steeg daarmee met 10 procent. De helft daarvan, 350 miljoen euro, ging naar goede doelen. Vandaag presenteerden de Nationale Goede Doelen Loterijen, het bedrijf dat deze loterijen exploiteert, de resultaten over 2008.

Vorig jaar speelden iets meer mensen mee met de loterijen. Maar de laatste maanden van 2008 nam het aantal deelnemers aan de loterijen iets af volgens hoofd financiën, Ruud Esser. „Het aantal mensen neemt nog niet schrikbarend af”, zei hij vanmorgen. Een verdere teruggang van het aantal verkochte loten sloot hij echter niet uit.

„We houden rekening met economische tegenwind”, zegt directeur Boudewijn Poelmann. De concurrentie zal daardoor heviger worden, denkt hij. Hij houdt dit jaar rekening met een lagere opbrengst.

De gegroeide opbrengst is vooral te danken aan een verhoging van de lotprijzen. De loten van de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij werden de helft duurder. De loten van de Sponsor Bingo Loterij werden 1 euro duurder.

De aandelen van Novamedia, het bedrijf achter de loterijen, worden ondergebracht in een stichting, Novamedia Fundatie, om de doelen veilig te stellen. De oprichters willen hun aandeel aan de stichting schenken of overdragen.

De Nationale Goede Doelen Loterijen is ook actief in het buitenland. De Zweedse Postcode Loterij passeerde volgens Poelmann vorig jaar „de magische grens” van 1 miljoen euro opbrengst. In Engeland wordt een proef gedraaid met een postcodeloterij, in Schotland probeert het bedrijf ook voet aan grond te krijgen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Loterijen

In het bericht Meer opbrengst bij goededoelenloterij (in de krant van woensdag 6 mei, pagina 13) staat dat de loten van de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij de helft duurder werden. Dat is niet juist. Bij de Postcode Loterij ging de lotprijs van 8,50 euro naar 9,00 euro, later naar 9,75 euro. Bij de BankGiro Loterij steeg de prijs van 6,75 euro naar 7,25 euro; bij de Sponsor Bingo Loterij van 6,80 euro naar 7,80 euro. In het bericht stond ook dat de opbrengst van de Zweedse postcodeloterij de grens van 1 miljoen euro had overschreden. Dit moet zijn: 1 miljoen verkochte loten.