Jemen wil geen nieuws over rellen

De Jemenitische autoriteiten hebben gisteren zeven bladen een verschijningsverbod opgelegd om berichtgeving over rellen in het zuiden van het land de kop in te drukken. Het ministerie van Informatie verbood per decreet de publicatie van nieuws dat „de nationale eenheid en Jemens eenheid schaadt”. Dat was een verwijzing naar de oproepen tot afscheiding door ontevreden zuiderlingen die zich gediscrimineerd voelen. Zuid-Jemen was tot 1990 een onafhankelijke staat. De onlusten hebben tot dusverre zeker zeven militairen en drie burgers het leven gekost.

De afgelopen dagen werd de populairste krant van het land, Al-Ayyam, al belaagd door een met de regering verbonden militie die bekend staat als de Hoeders van Eenheid. Vrachtwagens met kranten zijn in brand gestoken, aldus hoofdredacteur Hisham Bashrahel. Hij zei dat het gebouw van de krant door de politie is omsingeld.

Jemen kende tot voor kort een naar Midden-Oosterse maatstaven redelijk vrije pers. Maar president Ali Abdullah Saleh klaagde nadat de protesten in het zuiden een week geleden waren begonnen, publiekelijk over de berichtgeving, waarop de maatregelen tegen de pers volgden.

„Dit komt neer op piraterij”, zei Samer Gobran, hoofdredacteur van het weekblad Al-Masdar, een van de zeven bladen die niet meer mogen uitkomen. „Dit is een schending van alle Jemenitische wetten.” Abdel Bari Taher, een bekende schrijver en ex-voorzitter van de journalistenbond, zei dat „de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting uitsterven in Jemen”. Volgens hem wil het regime alle oppositie muilkorven. (AP)