Investeringsfonds Alpinvest: geen bonus directie

De grootste Nederlandse financiële opkoper, Alpinvest, heeft vorig jaar voor het eerst in zes jaar een negatief investeringsresultaat geboekt en betaalt zijn vier directeuren over 2008 geen bonus.

Dat blijkt uit het eerste openbare jaarverslag dat Alpinvest heeft gepubliceerd. Alpinvest steekt met geld van de pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn op internationale schaal kapitaal in honderden snelgroeiende en (middel)grote volwassen ondernemingen.

Over het jaar 2007, een topjaar voor Alpinvest, kregen de directeuren naast hun reguliere salaris samen nog 5 miljoen euro bonussen. In 2008 heeft de directie wel voor een bedrag van 4,7 miljoen euro winstrechten opgebouwd die nog zullen worden uitgekeerd. In het topjaar 2007 was dat bedrag aan winstrechten nog ruim 27 miljoen euro.

Alpinvest erkent dat zij in de loop van 2008 volledig werd overvallen door de financiële crisis, waarin private-equityinvesteringen in één klap stil vielen doordat banken en beleggers geen nieuwe leningen meer wilden geven.

Alpinvest moest zijn aandacht snel verschuiven naar het bewaken van zijn reeds gedane investeringen. Het investeringsfonds mikt nu op nieuwe kansen: de prijzen voor bedrijven zijn door de financiële en economische crisis lager dan in jaren is gezien, terwijl de ‘tweedehandsmarkt’ in bedrijfsleningen eveneens aantrekkelijk is.

De investeringsmaatschappij had eind 2008 voor een bedrag van 27 miljard euro in bedrijven geïnvesteerd en nog eens 10 miljard euro aan investeringstoezeggingen uitstaan. Alpinvest heeft de werving van medewerkers vertraagd, blijkt uit het jaarverslag. Eind 2008 had de investeringsmaatschappij 122 voltijdbanen in Amsterdam, Londen, New York en Hongkong. Dat waren veertien banen minder dan gepland.

Investeringen van Alpinvest in Nederland zijn onder meer V&D, Bijenkorf en halfgeleiderproducent NXP. Verder financiert Alpinvest andere private-equityfinanciers.