Honkbalster opnieuw onder vuur

Honkballer Alex Rodriguez gaf eerder dit jaar toe drie jaar lang steroïden te hebben gebruikt. Volgens een Amerikaanse journaliste was hij al eerder aan de dope.

Alex Rodriguez, de meest besproken sportman van Amerika, ligt opnieuw onder vuur. De sterspeler van de New York Yankees wordt in een maandag gepubliceerd boek geportretteerd als een langdurige dopegebruiker, een valsspeler en een prima donna.

Dat Rodriguez steroïden injecteerde had hij eerder dit jaar al toegegeven. Maar volgens journaliste Selena Roberts van het gezaghebbende tijdschrift Sports Illustrated begon hij daar al mee als middelbare scholier en niet pas als profspeler bij de Texas Rangers, zoals hij zei tijdens een persconferentie in maart. Hij beweerde toen van 2001 tot en met 2003 de steroïde boli te hebben genomen omdat hij de druk van zijn sterstatus – elke dag presteren, verreweg de bestbetaalde honkballer – niet aankon. Roberts schrijft in haar boek A-Rod: The Many Lives of Alex Rodriguez dat hij ook na zijn transfer naar de Yankees in 2004 door een (anonieme) teamgenoot in het bezit van groeihormonen is gesignaleerd. Een jaar later was hij ineens zeven kilo zwaarder. Ook dat zou te wijten zijn aan dope.

Minstens zo schadelijk is wat Roberts schrijft over Rodriguez’ gedrag tijdens wedstrijden. Bij een grote voorsprong of achterstand gooide ‘A-Rod’ het op een akkoordje met spelers van de tegenpartij. Hij verstrekte hun informatie over de worpen van pitchers van zijn club, in ruil voor tips over de worpen van hún pitchers.

Met de deal werkte Rodriguez aan zijn slaggemiddelde: als een speler van tevoren weet welke worp er op hem afkomt, heeft hij een veel grotere kans op een honkslag. Spelers van de tegenpartij hadden er om dezelfde reden baat bij. Pitchers waren de dupe: zij zagen hun zogeheten ERA (earned run average) door het aantal honkslagen dat ze te verwerken kregen omhoog schieten, en hun marktwaarde dalen.

Minder verrassend maar in details ontluisterend is het portret dat Roberts schetst van de bestbetaalde honkballer van Amerika (tienjarig contract: 275 miljoen dollar, exclusief bonus). Zo was er in zijn periode bij de Rangers een stadionbediende die na elke thuiswedstrijd speciaal voor hem tandpasta op zijn tandenborstel deed. Dit verwende sterrengedrag maakte hem vanaf zijn eerste seizoen bij de Yankees impopulair. Het hielp niet dat hij vlak voor zijn overstap in 2004 de prestaties van aanvoerder Derek Jeter van de Yankees bagatelliseerde.

Rodriguez, die in Florida herstelt van een heupblessure, gaat vragen over het boek uit de weg. De trainer van de Yankees, Joe Girardi, nam hem in bescherming door ontboezemingen op persoonlijk gebied als riooljournalistiek te betitelen. De honkbalbond doet onderzoek naar de beweringen van Rodriguez en die van Roberts. De journaliste heeft geweigerd aan het onderzoek mee te werken.

Rodriguez hoopt over ruim een week zijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen te spelen. De Yankees kunnen zijn slagkracht goed gebruiken. Of hij ook speelgerechtigd is hangt af van Bud Selig, voorzitter van de Amerikaanse honkbalbond. Beschikt hij zo snel over bewijzen om de rentree van de honkbalster te beletten? Daar ziet het voorlopig niet naar uit: de meeste beweringen van Roberts zijn gebaseerd op anonieme bronnen. De honkbalbond tast voorlopig in het duister.

    • Menno de Galan