Heerlen

Raadhuis Heerlen (Foto Cas Oorthuys, jaren zestig)
Raadhuis Heerlen (Foto Cas Oorthuys, jaren zestig) oorthuys, cas

De meesten van ons zullen er nooit geraken, Heerlen. Als door een magneet getrokken gaat de reis vrijwel altijd naar buur Maastricht, de bourgondische parel van het zuiden. Cas Oorthuys sloeg wel af om een foto te maken van het Heerlense raadhuis. De architect, Frits Peutz, ontwierp enkele jaren daarvoor een winkel voor Modehuis Schunck in Heerlen die de geschiedenis in zou gaan als het Glaspaleis en behoort tot één van de duizend belangrijkste architectuurmonumenten van de twintigste eeuw. Die eer is zijn raadhuis nooit te beurt gevallen. Hoewel de auto’s een etage opschoven naar de ondergrondse parkeergarage zagen slechts weinigen Peutz’ vermoedelijk subtiele verwijzingen naar de geschiedenis van Limburg. De asymmetrisch geplaatste ramen zouden bijvoorbeeld een plattegrond van mijnschachten verbeelden. Het gebruik van mergel vloeit voort uit de sterke binding tussen de architect en de Limburgse traditionele architectuur. Oorthuys maakte zichtbaar dat afslaan best de moeite waard kan zijn.

Nicole Robbers

    • Nicole Robbers