Heerenveen wil niet in play-offs

Uiterlijk vrijdag hoopt de KNVB duidelijkheid te verschaffen over de samenstelling van de play-offs om Europees voetbal. Heerenveen heeft weinig trek in vier extra duels omdat het als bekerfinalist al verzekerd is van een ticket voor de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup.

Als Heerenveen vijfde wordt en de bekerfinale verliest, is het verplicht de play-offs te spelen waarbij de inzet voor de ploeg van coach Trond Sollied slechts een latere instroming is in het Europese toernooi. „Een rondje opschuiven als prijs is voor ons niet interessant”, zei Heerenveen-directeur Yme Kuiper vandaag.

De KNVB heeft bij de Europese voetbalbond UEFA een verzoek liggen de Europese status van de verliezend bekerfinalist te verhogen. „We hopen uiterlijk donderdag antwoord te krijgen van de UEFA”, aldus een woordvoerster. „Daarna buigt de Raad van Toezicht zich erover. We hopen de clubs vrijdag duidelijkheid te kunnen verschaffen.”

Sollied liet in het weekeinde al weten zijn belangrijkste spelers vakantie te gunnen en met een veredeld B-elftal aan te treden als de ploeg daadwerkelijk aan de play-offs moet meedoen. Vooralsnog is dat alleen niet het geval als de ploeg de bekerfinale wint of vierde wordt in de competitie.

In beide gevallen worden de play-offs gespeeld door de nummers zes tot en met negen in de eindstand. Nummer vijf PSV krijgt in dat geval het Europese ticket dat voor de nummer vier klaar lag en komt uit in kwalificatieronde 3 van de Europa League. De nacompetitie gaat om het laatste te vergeven ticket: een plaats in de tweede kwalificatiefase van de Europa League. (ANP)