Griepvirus raakt bokskampioen

Het Filippijnse ministerie van Volksgezondheid heeft bokskampioen Manny Pacquiao dringend verzocht de terugkeer naar zijn geboorteland vanwege de Mexicaanse griep uit te stellen. De autoriteiten vrezen dat de sporter het virus vanuit Los Angeles overbrengt naar de Filippijnen. Volksheld Pacquiao veroverde zaterdag in Las Vegas de wereldtitel in het lichtweltergewicht door een knock-out aan het einde van de tweede ronde tegen de Brit Ricky ‘the hitman’ Hatton.

Minister Francisco Duque van Volksgezondheid vertelde verslaggevers dat het verzoek volgde op een sterke aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), omdat het virus ook is vastgesteld in Los Angeles. Aanvankelijk had de Filippijnse regering Pacquiao voor vrijdag een heldenwelkom toebedacht. De dag van zijn terugkeer was uitgeroepen tot nationale feestdag. Maar volgens minister Duque bestaat het risico dat bij een geplande optocht door Manila het griepvirus zich snel verspreidt in het geval de bokser of iemand uit zijn gevolg is besmet.

Duque vertelde ook dat de WHO heeft gemeld dat er in Los Angeles sprake is van een ‘derde generatie mens-op-mensbesmetting’ van het virus. Iemand die was aangestoken door een Mexicaan in Los Angeles zou het virus op een derde persoon hebben overgedragen. Duque: „Om die reden hebben we Pacquiao en zijn familie en begeleiders gevraagd in Los Angeles niet de straat op te gaan, maar vrijwillig in quarantaine te blijven.”

Pacquiao is na het boksgevecht vanuit Las Vegas naar Los Angeles gereden. De minister probeert hem ervan te overtuigen in elk geval tot volgende week dinsdag in vrijwillige quarantaine te blijven, omdat de griep zich na vijf dagen openbaart.

In de Filippijnen zijn tien mogelijke gevallen van het griepvirus geconstateerd. Bij vijf van hen bleek het loos alarm, de overige vijf staan nog onder controle. (AP)