'Gauguin sneed oor Van Gogh af'

Twee Duitse wetenschappers menen dat het oor van Vincent van Gogh is afgesneden door de Franse schilder Paul Gauguin, en niet door Van Gogh zelf. In hun boek Van Goghs Ohr doen Hans Kaufmann en Rita Wildegans verslag van tien jaar onderzoek naar de gebeurtenissen op Kerstavond 1888 in Arles, waar Van Gogh woonde. De door hem aanbeden schilder Paul Gaugain verbleef bij hem. De auteurs komen tot hun conclusie op basis van politiegegevens, getuigenissen en tegenstrijdige verklaringen van Gauguin zelf. De schilder zou die bewuste avond Arles voorgoed verlaten. Van Gogh probeerde hem tegen te houden en Gauguin zou hem met een sabel hebben afgeweerd. De ruziemakers hebben volgens de onderzoekers afgesproken over het voorval te zwijgen. Gaugain vertrok naar Haïti, Van Gogh werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. In zijn laatste brief aan Gauguin schreef Van Gogh: „Jij zwijgt, ik zal dat ook doen.” (NRC)