Festival North Sea Jazz legt focus op Japan

North Sea Jazz legt dit jaar de nadruk op Japanse jazz, een rariteit op de Europese podia. Burt Bacharach is een van de meest opvallende gasten. De hedendaagse jazz- en geïmproviseerde muziekscene in Japan is buitengewoon vitaal, meent het festival, maar ook in de clubscene leeft de muziek enorm.

Het North Sea Jazz, het grootste overdekte jazzfestival ter wereld met de hoogste concentratie concerten, maakte vandaag zijn programmering voor de 34ste editie bekend met ‘het beste uit de commerciële bovenkant en de scherpere onderlaag’. Op 10,11 en 12 juli worden zo’n 70.000 bezoekers bij ruim 150 optredens verwacht.

De artist in residence van dit jaar: het ‘enfant terrible’ van de New Yorkse experimentele scene, John Zorn, is een andere niet voor de hand liggende keuze. De avant-garde multi-instrumentalist, componist en arrangeur heeft een groot oeuvre opgebouwd, variërend van experimentele rockjazz, klezmer-jazz tot filmmuziek. Zorn presenteert uitersten in zes concerten: van toegankelijke, bijna surfy jazz in het project The Dreamers tot harde noise-jazz.

De komst van Amerikaanse liedjesschrijver, Burt Bacharach (80), die hits schreef als Raindrops keep fallin’ on my head voor tal van artiesten, is tevens opmerkelijk. Zelden is de pianist, groot in het easy listening genre, als performer in Nederland te horen geweest. Zangeres Trijntje Oosterhuis nam onlangs een album met songs van hem op. Andere kopstukken van dit festival zijn Allen Toussaint, Duffy, B.B. King, James Taylor, Jamie Cullum, Candy Dulfer, Steve Winwood en Adele.

De uitdunnende generatie jazzlegendes wordt vertegenwoordigd door Hank Jones (90), Cecil Taylor (80), McCoy Tyner (71), Lee Konitz (81), Toots Thielemans (87) en Piet Noordijk (77). George Benson eert Nat King Cole, terwijl de muziek van Nina Simone wordt herdacht door Simone’s dochter en vocalisten Dianne Reeves en Lizz Wright. Ook zal er een speciaal duoconcert zijn van jazzpianist Herbie Hancock en de Chinese klassieke pianoster Lang Lang. Samen voeren zij onder andere Gershwins Rhapsody in Blue uit waarin jazz en klassiek gecombineerd worden.

De soul en hiphop komt van zangers als Anthony Hamilton, Erykah Badu, Seal, Robin Thicke.

Meer over North Sea Jazz op www.nrc.nl/northseajazz

    • Amanda Kuyper