Everse bij FC Zwolle terug als trainer, met Stam

Jan Everse keert terug als trainer bij FC Zwolle en hij zal op technisch gebied ondersteuning krijgen van oud-international Jaap Stam, die zijn profcarrière in 1992 bij de club begon. Het tweetal is samen verantwoordelijk voor de prestaties van de selectie, zo maakte de club uit de eerste divisie vandaag bekend.

Everse werd eerder dit seizoen op non-actief gesteld na een conflict met het bestuur, dat later aftrad. Op initiatief van het interim-bestuur van de Zwolse voetbalclub staat Everse vanaf volgende week weer voor de groep. Interim-coach Marco Roelofsen zit vrijdag tegen Haarlem nog op de bank.

Nadat Everse op non-actief was gesteld, spande hij een arbitragezaak aan die hij vervolgens won. Naar aanleiding van de affaire vertrok het bestuur. Het huidige college heeft vertrouwen in Everse en haalde hem terug. „We zijn tot de conclusie gekomen dat er in een nieuwe structuur vertrouwen is met hem verder te gaan”, zei interim-voorzitter Arjan Jansen. „Hij krijgt wel iets minder bevoegdheden, maar heeft daar positief op gereageerd. Er is een goede basis.” Everse dient zijn huidige contract met Zwolle uit. Dat loopt nog twee seizoenen door.

Everse moest weg bij Zwolle, omdat hij zich zou hebben misdragen tegen een medewerker van de club, nadat hij was overgeslagen bij het uitdelen van hapjes. Jansen is niet bang voor een herhaling van problemen met de trainer. „We hebben duidelijke voorwaarden gesteld in de nieuwe structuur. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken, maar we zijn ervan overtuigd dat we niet meer met een dergelijke situatie te maken krijgen.”

De functie van Stam is nog niet duidelijk. „Hij heeft nog geen officiële titel. In de zomerperiode gaan we met hem overleggen wat precies de invulling wordt”, aldus Jansen. „Maar hij is meer dan een adviseur. Hij zal ook zijn voetbalschoenen aantrekken en op het trainingsveld verschijnen. Maar hij is ook weer geen assistent-trainer. Het zou wel kunnen dat hij af en toe naast Everse op de bank zit bij wedstrijden.” Stam nam na het EK in 2004 na 67 interlands afscheid van Oranje. In oktober 2007 beëindigde hij bij Ajax zijn carrière als profvoetballer. (ANP)