EU verbiedt handel zeehondenbont

De handel in zeehondenbont en andere producten afkomstig van zeehonden wordt in 2010 verboden in de EU. Het Europees Parlement stemde hier gisteren mee in.

Bont voor Dieren, een Nederlandse organisatie ter bescherming van pelsdieren, verwacht een forse afname van de jacht in met name Canada en Noorwegen. „In Canada verwachten ze dat dit een fatale klap is”, aldus directeur Claudia Linssen.

Zeker een kwart van de handel in zeehondenbont loopt via Europa. Met name in Scandinavië zijn modeproducten waarin zeehondenbont is verwerkt populair.

Canada kondigde gisteren aan het EU-verbod te zullen aanvechten bij de Wereldhandelsorganisatie. Jaarlijks worden zo’n 900.000 zeehonden gedood, met name in Canada.

Inuït (eskimo’s, red.) vormen een uitzondering op het verbod en mogen op kleine schaal zeehondenbont afkomstig van de zelfvoorzienende jacht naar de EU blijven exporteren. Dit betekent dat het EU-verbod minder strikt is dan het al bestaande Nederlandse handelsverbod. Of het Nederlandse verbod hierdoor moet worden aangepast is volgens het ministerie van LNV nog onduidelijk.

Reportage zeehondenjacht op nrc.nl/buitenland