Den Haag 'plukt' 19 mln

De rechtbank in Den Haag heeft in 2008 bijna 19 miljoen euro aan vorderingen van crimineel verkregen geld toegewezen. Dat is ruim twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen het om 8 miljoen euro ging. Met dit bedrag is het Haagse arrondissement „veruit koploper in Nederland”. Dat zei de Haagse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag van het Haagse Openbaar Ministerie (OM).

Hofstee verklaart de koppositie doordat „Den Haag veel investeert” in de zogeheten ‘Pluk Ze-methode’. De gedachte hierachter is dat wanneer criminele activiteiten niet meer winstgevend zijn, mensen zullen afzien van het plegen van misdrijven. Op basis van witwaswetgeving wordt op „eenvoudige wijze” onverklaarbaar vermogen afgepakt. Er kan beslag worden gelegd op banktegoeden, woningen en andere bezittingen. Volgens de wet is ontneming een maatregel en geen straf. Naast een opsporingsonderzoek naar strafbare feiten wordt er ook naar het met de misdaad verdiende geld gezocht. De Haagse rechtbank heeft vorig jaar in één geval een vordering toegewezen van ruim 6 miljoen euro. In een andere zaak is voor 2,7 miljoen gevorderd, waaronder een diamant van 35.000 euro.