De klinisch perfusionist

Araz Abbas (29)

Land van herkomst: IrakIn Nederland sinds: 1997Werk in Nederland: klinisch perfusionist in opleiding, Leids Universitair Medisch Centrum (sinds 2008)Werk in Irak: geenOpleiding: klinische chemie, ROC Aventus Deventer (1999-2003), medische biologie, Hogeschool INHolland Alkmaar (2003-2007), klinisch perfusionist, Leids Universitair Medisch Centrum (sinds 2008)

U komt oorspronkelijk uit Irak. Hoe bent u in Nederland terechtgekomen?

„Ik was achttien jaar toen ik naar Nederland kwam. Mijn vader was vier jaar daarvoor uit Irak gevlucht en ik kwam hier vanwege gezinshereniging. We zijn Koerden en woonden oorspronkelijk in Bagdad. Mijn vader vluchtte, omdat hij werd bedreigd door het regime van Saddam. De autoriteiten wilden dat hij naar Iraaks Koerdistan zou gaan om voor het regime te spioneren. Dat heeft hij altijd geweigerd en daarom werd hij bedreigd. Toen hij weg was zijn wij als achterblijvers naar het Koerdische noorden van het land verhuisd omdat we daar veiliger waren voor represailles.”

Hoe heeft u hier uw draai kunnen vinden?

„Ik heb nooit veel moeite gehad om me aan te passen. Het mooie van Nederland is de vrijheid die mensen hier hebben, bijvoorbeeld als het gaat om beroepskeuze. In Irak konden alleen leden van de Ba’ath partij van Saddam goede banen krijgen. Wij als Koerden hadden weinig kans op werk. Dat is niet motiverend. Daarom was ik op de middelbare school een slechte leerling met lage cijfers. Sinds ik in Nederland ben haal ik goede cijfers.”

Tobias Reijngoud