De echte wereld

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft gegevens van onderzoeken naar tijdsbesteding gebundeld. Zo kunnen persbureaus weer grabbelen in vooroordeelbevestigende nieuwtjes: ‘Italiaanse mannen doen niets aan het huishouden.’ ‘Fransen slapen en eten het langst.’ Veel van dit soort onderzoek is, noodgedwongen, niet echt nauwkeurig. Als een onderzoeker wil weten wat mensen doen, dan zal hij dat moeten vragen. En als u gevraagd wordt hoeveel tv u per week kijkt, gaat u dat dan een week lang meten? Of vult u gewoon maar iets in dat wel ongeveer zal kloppen? Juist ja.

Uiteraard kun je mensen opdragen om zo precies mogelijk te timen wat ze doen, maar ook dat is onnauwkeurig. En niet alleen omdat het meten lastig is. Probeer maar eens om gedurende een maand één simpele activiteit zo precies bij te houden. Liefst gedrag dat u graag in nevelen gehuld houdt. Hoeveel alcohol u drinkt, bijvoorbeeld, of hoeveel sigaretten u per dag rookt. Hoeveel dropjes u tussendoor weg kauwt. Waarschijnlijk openbaart zich al in week één de bittere waarheid: u liegt tegen uzelf. Waarom zou u in zo’n onderzoek de werkelijkheid dan niet ook wat rooskleuriger maken?

In de echte wereld eten en drinken mensen veel meer dan ze van zichzelf zouden mogen, en vragen zich ondertussen af waarom ze dikker zijn dan filmsterren. In de echte wereld zeggen mensen dat ze ‘netjes’ twee keer in de week seks hebben, maar kijken ze wel elke dag een half uur naar een pornosite. In de echte wereld doen mensen de voorgeschreven oefeningen alleen bij de fysiotherapeut, niet thuis. In de echte wereld is uw kind niet altijd lief voor andere kinderen en neemt u eigenlijk zelden de stofzuiger ter hand. In de echte wereld liegen mensen de hele dag. Dat maakt het leven onder elkaars veroordelende blik namelijk een stuk draaglijker.

En wat als we een manier vinden om die echte wereld te meten en aan onszelf te openbaren? Dan is er vast sprake van een ‘meetfout’.

Merel Boers

Lees meer over de onderzoeken naar vrijetijdsbesteding via nrcnext.nl.

    • Merel Boers