Crisisfinanciers lopen zich warm

Buizenfabrikant Wavin zet een eerste stap naar versterking van zijn financiële positie. Het is de nieuwe realiteit: bedrijven bikkelen met banken en beleggers. Wie volgt?

De eerste opkoper meldt zich. En hij is een oude bekende.

De internationale private-equityfinancier CVC komt onverwachts op het toneel om de financiële positie van buizenfabrikant Wavin in Zwolle te versterken. Wavin (1,6 miljard euro omzet, 7.000 werknemers) worstelt met een een kaalslag in zijn kernactiviteiten en een loodzware schuldenlast. Een schuldenlast die nog is ontstaan toen het bedrijf in 2005 werd overgenomen en opnieuw werd gefinancierd door twee nieuwe eigenaren.

De ene was Alpinvest, de investeringsmaatschappij van de grote Nederlandse pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn, die zo’n 10 procent van de aandelen kocht. De ander was een internationale private-equityfinancier, waarin Alpinvest zelf ook geld heeft gestoken. Inderdaad. CVC.

Financier CVC verkreeg toen zo’n 90 procent van de aandelen, terwijl ook de directie en commissarissen van Wavin pakketjes aandelen kochten. Ruim een jaar later, in oktober 2006, ging Wavin naar de Amsterdamse effectenbeurs. De private-equityfinanciers konden dankzij die beursgang hun aandelen in twee stappen met een formidabel rendement van de hand doen.

Het was een van de meest succesvolle investeringen van CVC in Nederland, maar lang niet het enige aandelenbelang. CVC is bijvoorbeeld ook mede-eigenaar van supermarktketen Schuitema, bouwbedrijf VolkerWessels en afvalbedrijf Van Gansewinkel.

Toen kwam de kredietcrisis. Augustus 2007. De koers van Wavin begon te kelderen. Eerst omdat er kennelijk nogal wat buitenlandse beleggers aandelen hadden gekocht met geld dat zij van banken hadden geleend. Toen de koers ging dalen verkochten zij de aandelen om het geleende geld terug te betalen. Vervolgens kwam vorig jaar een nieuwe koersval op gang toen beleggers een terugval van de economie en van bouwactiviteiten zagen aankomen. Bovendien was Wavin gezien zijn hoge schuldenlast kwetsbaar. Eind 2008 was de bankschuld 500 miljoen euro. Zou het bedrijf aan zijn afspraken met de banken kunnen blijven voldoen over de hoogte van zijn winsten en van zijn kasstromen, die nodig zijn om de rentelasten (36 miljoen euro in 2008) te voldoen.

Tot nu toe lukt dat Wavin, maar eind juni is een nieuw meetmoment. Inmiddels onderhandelt het concern al enige tijd met enkele grote aandeelhouders, met zijn banken en met andere financiers over uitgifte van nieuwe aandelen en continuering en verruiming van het bankkrediet.

Gisteren stuurde Wavin in allerijl een persbericht uit dat met CVC op hoofdlijnen overeenstemming is over de aankoop van obligaties die later in nieuwe aandelen kunnen worden omgezet. De aandelenkoers was al opgelopen en in combinatie met het persbericht en de publicatie vanochtend van het verlies over het eerste kwartaal is de ‘beurswaakhond’ Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn vanzelfsprekende onderzoek gestart.

Onderhandelingen zoals bij Wavin tussen bedrijf, banken en oude en nieuwe beleggers zijn op dit moment schering en inslag in het Nederlandse bedrijfsleven. De economische teruggang en het strengere beleid van banken dwingt talloze bedrijven om hun financiële positie te versterken.

Bouwbedrijf Heijmans kondigde vorige week bijvoorbeeld ook een ‘crisispakket’ aan om zijn vermogenspositie een impuls te geven. Het concern doet een aanzienlijk deel van zijn buitenlandse activiteiten van de hand, gaat voor 100 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven, moet schulden aflossen en heeft een akkoord met zijn banken over nieuwe kredieten.

Twee weken eerder maakte Van Gansewinkel Groep, een leidende Nederlandse afvalverwerker, bekend dat zijn vier grootste aandeelhouders, alle private-equityfinanciers, het bedrijf een kapitaalinjectie hadden gegeven. Zij hebben hun leningen, die een hoge rente kenden, omgezet in nieuwe aandelen, zodat Van Gansewinkel ondanks een verlies over 2008 toch een duidelijk positief eigen vermogen heeft. Bijkomend voordeel: lagere rentelasten.

Ander voorbeeld is PCM, de uitgever van onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en de Volkskrant, die in zee gaat met het Belgische mediabedrijf De Persgroep. Met de kapitaalinjectie van de Belgische nieuwe grootaandeelhouder kan PCM zijn bankschulden terugbrengen. De schuldenlast is opgebouwd bij de verkoop aan private-equityfinancier Apax in 2004 en de terugkoop in 2007 door de huidige grootaandeelhouder, Stichting Democratie en Media.