Burgerdoden bij luchtaanval Afghanistan

In Afghanistan zijn tientallen burgers omgekomen bij luchtaanvallen door coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten op de Talibaan. Volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn bij de bombardementen, in de westelijke provincie Farah, ook vrouwen en kinderen gedood. De slachtoffers vielen tijdens gevechten maandag en dinsdag toen de huizen waarin zij schuilden werden bestookt .

Rohul Amin, gouverneur van Farah zei te vrezen voor honderd burgerdoden. Het hoofd van de politie in de provincie ging vandaag van een nog hoger aantal uit, op basis van mededelingen van het Rode Kruis en getuigenissen van lokale bewoners. Mochten de schattingen van de regionale autoriteiten kloppen dan gaat het om het bloedigste incident sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001.

De Verenigde Staten zullen samen met de Afghaanse autoriteiten een onderzoek naar het incident instellen.

Het probleem van burgerslachtoffers heeft geleid tot toenemende spanning tussen Afghanistan en de Verenigde Staten. De coalitietroepen beschuldigen de Talibaan ervan te opereren vanuit bevolkingscentra waardoor zij burgers bewust in gevaar brengen.

De Afghaanse president Karzai die momenteel in Washington is voor gesprekken met de Amerikaanse president Obama zal het probleem van de burgerslachtoffers bij luchtacties aan de orde zal stellen. De twee zouden elkaar later vandaag ontmoeten.

De gevechten braken maandag uit toen Talibaanstrijders, ook uit Pakistan, zich groepeerden in de westelijke provincie Farah, aldus een lid van het provinciale bestuur.

Vandaag werd bekend dat de internationale coalitiemacht in Afghanistan een belangrijke Talibaan-commandant, Mullah Noorullah, heeft gedood. Dat gebeurde in de provincie Uruzgan. Dat heeft het Australische ministerie van Defensie in een verklaring laten weten.

Bij de operatie waren Australische speciale eenheden betrokken. Zij spoorden Noorullah en andere opstandelingen op in een ondergronds tunnelsysteem in Uruzgan en doodden hen. In Uruzgan zijn ook Nederlandse militairen gestationeerd.

Volgens Australië was Noorullah betrokken bij het plaatsen van bermbommen en raketaanvallen tegen de coalitiemacht. (AP, AFP, Reuters)