Breng me mijn onparlementair taalgebruik

Het zou slechts een formaliteit zijn, maar de verkiezing van Jacob Zuma tot president van Zuid-Afrika door het nieuwe parlement in Kaapstad was vanmiddag wel een langdurige formaliteit.

Nadat hij eerst als parlementslid was beëdigd, vroeg ‘chief justice’ Pius Langa wie er voor het presidentschap van de republiek beschikbaar waren. Winnie Mandela hield namens het ANC een lofrede op Jacob Zuma.

Over Zuma is al veel gezegd, oreerde Winnie. “Maar what’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.”

Ondanks de roemloze aftocht van oud-president Thabo Mbeki is dankzij Winnie Shakespeare gelukkig voor de Zuid-Afrikaanse politiek behouden gebleven. Er ging geen toespraak voorbij of Mbeki kwam met een citaat uit MacBeth of, zoals Winnie, Romeo & Julia op de proppen.

Vervolgens zou Zuma als enige kandidaat bij acclamatie tot president worden uitgeroepen. Maar het mocht niet zo zijn. Oppositiepartij Cope droeg enigszins onverwacht zijn leider Mvuma Dandala voor als tegenkandidaat. Boegeroep uit de ANC-bankjes, gejoel elders in de zaal.

Terwijl een geheime stemming werd voorbereid, verzorgde de ANC-fractie zang en dans. ‘Umshine Wami’ ofwel ‘Breng me mijn machinegeweer’, het lijflied van Jacob Zuma, klonk voor het eerst nu ook in het parlement van de Republiek Zuid-Afrika.

Geen parlementair taalgebruik, vond Vryheidsfront-leider Pieter Mulder, de zitting was net geschorst dus zijn protest maakte weinig indruk. Zuma zelf bleef er, anders dan tijdens de campagne, rustig presidentieel bij zitten.

Zuma krijgt applaus in het parlement. (Foto Reuters)

Zuma krijgt applaus in het parlement. (Foto Reuters)Zuma krijgt applaus in het parlement. (Foto Reuters)

De Democratic Alliance onthield zich van stemmen, waardoor Dandala bleef steken op 47 stemmen. Zuma kreeg 277 stemmen en mag zich nu president-elect noemen. Minister van Financiën Trevor Manuel was een van de eersten die hem allerhartelijkst feliciteerde.

Later deze week wordt duidelijk of Manuel aanblijft of, zoals verondersteld wordt, aantreedt als hoofd van een commissie die het overheidsbeleid moet monitoren en waar nodig bijsturen.

Zuma zelf herhaalde in een toespraak dat hij het ideaal van Mandela van een “non-sexist and non-racial South Africa” zal voortzetten. Ambtenaren kunnen hun borst vast nat maken, zei hij, want “het wordt niet business as usual”. Ze zullen “hard moeten werken”, lachte hij.

Aanstaande zaterdag wordt Zuma in Pretoria met veel toeters en bellen geïnaugureerd. Het feestje kost 75 miljoen rand - nauwelijks meer dan de inauguratie van Thabo Mbeki in 2004, maar genoeg om de oppositie op de achterste benen te krijgen.

    • Peter Vermaas