Bont gezelschap van 22 extremisten op Britse 'zwarte lijst'

Geert Wilders komt niet voor op een lijst van 22 buitenlanders die de Britse regering niet wil toelaten omdat ze haat en extremisme zaaien. Sinds 2005 heeft de regering de bevoegdheid mensen om die reden buiten de deur te houden.

De namen van zestien van de 22 mensen, die tussen november 2008 en maart 2009 op de lijst zijn beland, werden gisteren vrijgegeven. Ze vormen een bont gezelschap. Van islamitische radicalen, die de jihad tegen de Joden prediken, tot een militante Joodse leider en een Amerikaanse neo-nazi en twee Russische skinheads, die hun land via moorden wilden ‘zuiveren’ van niet-etnische Russen.

Ook Donald Black, een voormalige leider van de racistische Amerikaanse Ku Klux Klan, hoeft niet op een visum te rekenen. In het zelfde schuitje zitten zijn landgenoten Fred Waldron Phelps en diens dochter Shirley Phelps-Roper, die verkondigen dat God de wereld straft omdat ze homoseksualiteit toestaat.

Ook komt op de lijst een geestverwant van Wilders voor, de populaire rechtse Amerikaanse radiopresentator Michael Weiner, beter bekend als Michael Savage. Deze heeft de Koran onder meer een „boek van haat” genoemd. Bovendien stelde hij eens voor immigranten de hongerdood te laten sterven om te voorkomen dat het in de Verenigde Staten te vol zou worden.

Weiner reageerde getergd op het nieuws dat hij het Verenigd Koninkrijk niet in mag. Vooral het feit dat hij zich in gezelschap bevindt van moorddadige Russische skinheads en Palestijnse terroristen van Hamas irriteert hem. Hij kondigde een proces wegens laster aan tegen minister van Binnenlandse Zaken Jacqie Smith, die hij „een krankzinnige” noemde.

Wilders, die in februari van dit jaar vergeefs probeerde Groot-Brittannië binnen te komen, bevindt zich ook niet bij de zes wier namen uit overwegingen van nationale veiligheid niet zijn vrijgegeven, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken desgevraagd. De 22 komen allen van buiten de Europese Unie. Voor extremisten van binnen de EU gelden andere regels. Daar wordt van geval tot geval bekeken of ze welkom zijn of niet. Wie weet duikt Wilders dus binnenkort alsnog op in Londen.