Ben even researchen voor mijn scriptie

Geen tijd om informatie te zoeken voor een scriptie, of te lui om een cadeautje te kopen?

Je kunt vervelende klusjes ook ‘outsourcen’ naar internetbedrijfjes in India.

(Foto AFP) A man lays in a hammock next to his dog in a park in Berlin on April 15, 2009. The summer weather with temperatures above 20 degrees Celsius is set to continue in Germany over the next few days. AFP PHOTO DDP / VICTORIA BONN-MEUSER GERMANY OUT AFP

Het is even wennen voor mijn vrienden dat Binita Kumari mijn afspraken voor me maakt per e-mail. Mijn persoonlijke assistente is 29 jaar, heeft een universitaire opleiding gedaan en werkt vanuit een kantoor in de Indiase stad Bangalore. Maar blijkbaar is haar kennis van de Engelse taal enigszins beperkt.

„Ik heb wel een mailtje gehad over een afspraak met je, maar ik begreep het niet helemaal”, zegt mijn collega-journalist en goede vriend Tim van den Berg als ik hem vraag of mijn ‘secretaresse’ hem al heeft benaderd. „Het bericht was geschreven in gebroken Engels en de afzender kende ik niet. Ik dacht eigenlijk dat het een soort automatische agendafunctie was die je per ongeluk had aangezet. Ik heb er niet op gereageerd.”

Binita Kumari en ik moeten duidelijk nog beter op elkaar ingespeeld raken. Maar als ik de verhalen uit Amerika moet geloven, kan mijn online assistente me uiteindelijk veel tijdrovende bezigheden uit handen nemen. Het is voor sommige Amerikanen al heel gewoon om als particulier of kleine zelfstandige klusjes te ‘outsourcen’ via internet. Dat kan via websites als www.domystuff.com (of in Nederland via www.okdeal.nl) waar andere internetgebruikers op een karweitje kunnen intekenen. Maar in India – waar de lonen beduidend lager liggen – zijn enkele speciale bedrijfjes uit de grond gestampt, die op de vraag inspringen. De bekendste zijn Get Friday, Your Man In India en Brickwork. Ze verhuren ‘assistenten op afstand’ voor 15 tot 25 dollar (11 tot 18 euro) per uur.

Bij het laatste bedrijf heb ik Binita ingehuurd. Ze werkt alleen via internet, maar ze kan de meest uiteenlopende taken verrichten. Van het speuren naar informatie voor een scriptie tot het boeken van een vakantie, het vergelijken van productprijzen, of zelfs het schrijven van een persoonlijk weblog als je daar zelf geen tijd voor hebt.

„We gaan best ver”, laat Rajesh Pai, de woordvoerder van Brickwork per telefoon weten. „Een weblog schrijven is geen enkel probleem, al moet je ons dan wel laten weten over welk onderwerp het moet gaan of welke gebeurtenissen uit je leven je met de wereld wilt delen. We kunnen ook je sociale netwerksites onderhouden door berichten te sturen naar je vrienden of collega’s, of je cv bij te werken. Maar natuurlijk moet je ons zelf voorzien van input.”

En lang niet alles hoeft werkgerelateerd te zijn, volgens Rajesh. „Pas hadden we een klant die zich ergerde aan het feit dat zijn vrouw thuis altijd de ramen openzette. Hij had haar al een paar keer gevraagd om het niet meer te doen. Uiteindelijk heeft hij ons een mail laten sturen met het vriendelijke verzoek om ze dicht te laten. Dat hielp wel.”

Mijn ruzies los ik liever zelf op. Maar ik besluit dat ik mijn assistente van Brickwork uitstekend kan inzetten bij mijn werk als freelance journalist. Voor het tijdschrift Quest Historie schrijf ik een verhaal over vrouwelijke spionnen. Ik vraag Binita om zo veel mogelijk voorbeelden en anekdotes over geheime agentes te verzamelen via gerespecteerde internetbronnen.

Twee dagen later ontvang ik een e-mail met een Word-document. Het bestand bevat een lange lijst met tientallen voornamelijk Amerikaanse spionnen en hun levensverhalen. Ik controleer voor de zekerheid of de informatie ook echt klopt en verwerk uiteindelijk twee anekdotes in mijn artikel. Kortom: Binita heeft goed werk afgeleverd. Ik vermeld haar als co-auteur onderaan mijn artikel.

Maar niet iedereen is enthousiast over de research van Brickwork. Eduard de Wilde, een Nederlandse internetondernemer, liet een assistent in India een complete paper over conflictmanagement schrijven voor zijn weblog www.brickmeetsbyte.com. Maar de resultaten vielen hem tegen. „Ik dacht: dat stuk moet in het Engels worden geschreven, dus dat kan ik best door mensen in India laten doen”, vertelt hij. „Maar de schrijfstijl van mijn assistent was niet geweldig. Verder was zijn research erg op Amerika gericht. Ik had gevraagd om Europese praktijkvoorbeelden, maar die kon hij niet vinden.”

Het ‘outsourcen’ van privéklusjes naar India lijkt De Wilde ook geen goed idee. „Het werkt volgens mij niet in Nederland”, zegt hij. „Ik denk dat bijvoorbeeld mijn huisarts raar opkijkt als er een man uit India belt en in het Engels vraagt of hij een afspraak voor zijn cliënt kan maken.”

Als ik even later vraag of Binita nog een nieuw bericht kan sturen naar Tim voor een lunchafspraak, maar dan in iets duidelijkere bewoordingen, vraagt ze om me de tekst letterlijk te dicteren in een e-mail. Ik stuur haar de ‘conceptuitnodiging’ en vraag me tegelijkertijd af waar ik mee bezig ben. Als ik mijn e-mails toch zelf moet opstellen, kan ik ze beter meteen in het Nederlands schrijven en zelf versturen.

Of bestaat er misschien een Nederlands alternatief voor Binita? Nederlandse internetassistenten zijn niet te vinden. Maar bij het bedrijf Your Support in Amsterdam kun je wel een persoonlijke assistent inhuren die in levenden lijve klusjes voor je opknapt. De diensten lopen uiteen van administratie tot postbehandeling, het organiseren van etentjes en het kopen van cadeautjes voor familieleden. Maar het tarief begint bij 60 euro per uur. Aangezien ik me dat als freelance journalist niet kan veroorloven, besluit ik me voorlopig maar weer zelf bezig te gaan houden met mijn afspraken en research.

    • Dennis Rijnvis