Bank of America heeft nog eens 34 mld nodig

De Bank of America heeft 33,9 miljard dollar (25,5 miljard euro) aan nieuw kapitaal nodig om te kunnen overleven als de crisis zou verergeren.

Dat heeft de bank tegenover The New York Times van vandaag bevestigd.

Als de bank dat geld niet weet aan te trekken zal zij activa moeten verkopen of een nieuw beroep moeten doen op staatssteun.

De bank zou volgens de krant als oplossing simpelweg de preferente aandelen zonder stemrecht die het aan de Amerikaanse staat gaf in ruil voor de 45 miljard dollar die het al aan staatssteun kreeg, kunnen omzetten in gewone aandelen. Maar dat zou de Amerikaanse staat tot een van de grootste aandeelhouders van de bank maken.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat de bank overweegt haar belang in China Construction Bank, een van de vier grote, deels geprivatiseerde staatsbanken in China, voor zo’n 8 miljard dollar te verkopen.

De grote Amerikaanse banken moeten op last van de Amerikaanse overheid allemaal een zogenoemde ‘stresstest’ ondergaan waarvan de uitslag morgen bekend zou worden. Die test moet uitwijzen hoe de banken er voorstaan, wat hun veerkracht is en of zij extra kapitaal nodig hebben om te overleven.

Citigroup, de grootste Amerikaanse bank en tevens de bank die in de grootste financiële moeilijkheden zit, had al preferente aandelen zonder stemrecht omgezet in gewone aandelen voor de Amerikaanse staat. Citigroup zou volgens de Amerikaanse regering 50 tot 55 miljard dollar aan nieuw kapitaal nodig hebben en dat zou betekenen dat zij nu nog 5 tot 10 miljard dollar moet zien aan te trekken.

Beide banken zeiden vandaag tegen The New York Times dat het hun geen moeite zal kosten aan de eisen van de Amerikaanse regering te voldoen.

In Europa zijn de banken, die eveneens in moeilijkheden zitten, niet verplicht tot het ondergaan van een stresstest. Finland heeft daar als enige lid van de eurozone – dat zijn alle landen die de euro als officiële munt hebben – gisteren bij de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, wel op aan gedrongen.

In Europa doen de banken hun stresstest zelf wel, in eigen huis, zeggen de banken. Door sommige Europese ministers van Financiën wordt gesproken over de wens om uniforme criteria voor zulke testsen op Europees niveau af te spreken.