AFM verdenkt Partrust van fraude

Beleggingsfonds Partrust is een van de bedrijven die volgens de Autoriteit Financiële Markten op grote schaal gefraudeerd heeft. De AFM heeft aangifte gedaan bij justitie.

Vanochtend maakte de AFM bekend aan het bedrijf uit Breda al op 15 april een last onder dwangsom van 4.000 euro per dag te hebben opgelegd voor het niet volledig informeren van beleggers. Een woordvoerder bevestigt dat deze sanctie te maken heeft met het eergisteren door de AFM bekend gemaakte onderzoek naar grootschalige fraudepraktijken bij ruim tien beleggingsinstellingen.

Partrust heeft de afgelopen jaren zo’n 40 miljoen euro bij beleggers opgehaald voor investeringen in bosbouw, metaal en een sproeibedrijf. De toezichthouder vermoedt dat het fonds geld van ‘latere’ beleggers heeft uitgekeerd aan beleggers die vroeg zijn ingestapt, om aan de hoge rendementsbeloften te kunnen voldoen. Dat is een klassiek geval van de piramideconstructie, die bij wet verboden is.

Partrust heeft overigens eveneens half april uitstel van betaling aangevraagd en gekregen omdat het niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

De AFM had Partrust opgeroepen zijn beleggers de nodige informatie te verstrekken over de ingelegde gelden, de investeringen die daarmee zijn aangegaan en de rendementen die aan beleggers zijn uitgekeerd. Omdat het bedrijf daar na tien dagen niet aan had voldaan, is de last onder dwangsom opgelegd. Die kan oplopen tot 80.000 euro. Volgens de AFM komt de administratie van het bedrijf niet overeen met de gepubliceerde jaarrekeningen.