7 redenen om uit te gaan

Toneelgroep Amsterdam
Toneelgroep Amsterdam

1 muziek

Peter Broderick

Den Haag: Paard van Troje. Tijd: 20.30u. Entree: 10 euro. www.paard.nl

Wonderkind en geluidskunstenaar componeert prachtige melodieën en harmonieën en speelt talloze instrumenten, waaronder banjo, gitaar, accordeon en cello. Mede door het gebruik van een ‘loopstation’ krijgen zijn liedjes vele lagen. Voorprogramma: Nils Frahm.

2 presentaties

Pecha Kucha

Eindhoven: GasLab op het TU/e terrein. Tijd: 20.30u. Toegang: gratis. www.tac.nu

Sprekers uit de wereld van de industriële en grafische vormgeving, architectuur, wetenschap, muziek en techniek geven presentaties van 6 minuten en 40 seconden. Iedere spreker heeft 20 dia’s die 20 seconden in beeld zijn.

3 ballet

Giselle

Utrecht: Stadschouwburg. Tijd: 20.00u. www.het-nationale-ballet.nl

Voor deze nieuwe productie van Giselle baseert Het Nationale Ballet zich op het origineel van Jean Coralli en Jules Perrot uit 1841. De muziek wordt live uitgevoerd door Holland Symfonia en Toer van Schayk zorgt voor decor en kostuums. Hij situeert het ballet aan het einde van de achttiende eeuw, nog vóór de oorspronkelijke premièredatum.

4 muziek

Alec Empire & Band

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 23.00u.Entree: 10 euro excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

Alec Empire is vooral bekend als oprichter en frontman van het Berlijnse Atari Teenage Riot, maar ook als soloartiest heeft hij al ruim honderd albums, EP’s en singles op zijn naam staan. Vanavond staat hij met zijn band en zijn immer harde elektropunk in de Kleine Zaal van Paradiso.

5 theater

Tamtam 09

Amsterdam: Stadsschouwburg. T/m 16 mei. 020-6242311; www.toneelgroepamsterdam.nl

Jaarlijks theaterfestival van Toneelgroep Amsterdam met voorstellingen, films, workshops, juniorproducties, debat en feest. Deze editie staat in het teken van Rocco en zijn broers (vanavond 20.00u), een voorstelling over migratie, ontworteling en identiteit.

6 video

dansend/dancing 2

Rotterdam: Sub urban videolounge. T/m 31 mei, 12.00-17.00u. www.sub.urbanespressobar.nl

Een programma over dans en film met o.a. het charmant gedateerde Courzand van de Rotterdamse Angelika Oei en Clara van Gool uit 1993 en de ironische, erg letterlijke combinatie van dans en film van de in Rotterdam wonende Hongaarse danser/kunstenaar Thomas Körtvelyessy uit 2008, en de klassieker Rosa, een samenwerking tussen A.T. de Keersmaeker en Peter Greenaway uit 1992.

7 muziek

Lentegruis voorproefje

Utrecht: Vechtclub. Tijd: 21.00u. Entree: 6 euro. www.vechtclub.nl

Een donker avondje uit in de Vechtclub, als voorproefje op het komende alternatieve muziekfestival Lentegruis (8 t/m 10 mei). Met Burial Hex (horror electronics), Eklin (electronoise) en Môgô (loops ’n drones).