'Zittende' advocaat Enait krijgt berisping

Mohammed Enait, de advocaat die niet wil opstaan voor de rechter, heeft gisteren voor zijn consequente weigering een berisping gekregen van de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor de advocatuur.

Doorgaans staan de aanwezigen in een rechtszaal uit respect op als de rechter binnenkomt. Enait, een orthodox moslim, blijft zitten, naar eigen zeggen uit geloofsoverwegingen. De Orde van Advocaten diende daarom een klacht tegen hem in.

Enait kondigde vanochtend aan in hoger beroep te gaan, „desnoods tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens”. Hij is niet van plan voortaan op te staan als de rechter de rechtszaal binnenkomt, maar omzeilt voorlopig problemen. „Ik doe aankomende tijd geen zaken voor de meervoudige kamer. Bij kleinere zaken, zoals arbeidsrecht en huurzaken hoef ik namelijk niet op te staan.”

Enait, beginnend advocaat, zegt dat hij „vecht voor de rechten van orthodoxe moslims”. Volgens hem is hij slachtoffer van „politieke vervolging”. Tijdens de behandeling van zijn zaak bij de Raad van Discipline sprak hij van „een politiek proces en goed georganiseerde vossenjacht”.

De deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam diende de klacht tegen Enait ook in wegens zijn afwijkende kleding, een kleine muts én diens uitlatingen in de media. Het probleem is volgens de Orde niet dat Enait zijn geloofsovertuiging uitdroeg, maar dat hij zich niet aan gedragsregels houdt bij de uitoefening van zijn beroep. En dan onstaat „wanorde”, aldus de deken tijdens de zitting vorig jaar.

Volgens Enait laat de uitspraak „in het midden” of hij wel of geen hoofddeksel mag dragen. De Raad was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Enait zegt dat het met respect te maken heeft dat hij niet opstaat. In zijn interpretatie van de islam zijn alle mensen gelijk. „In de Koran staat dat ‘hij die opstaat’ respect toont”, zegt Enait.

„Als ik nu voor een rechter zou opstaan, zou dat niet gemeend zijn. Dan is dat opstaan betekenisloos en kan ik beter blijven zitten.”

Om vergelijkbare redenen weigert hij ook vrouwen een hand te schudden. Door zijn opstelling liep hij eerder een baan mis bij de gemeente Rotterdam.

Als Enait de gedragsregels blijft overtreden, bestaat de mogelijkheid dat hij zijn vak niet meer mag uitoefenen.