Vuijsje krijgt Gouden Uil

De Gouden Uil 2009 is toegekend aan de roman Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje (1970). Het boek is zijn debuut en gaat over een jonge Joodse Amsterdammer die eruitziet als een Marokkaan en op zoek gaat naar een zwarte vrouw. Volgens de jury van de Belgische literatuurprijs is het boek „brandend actueel, verfrissend, hartverwarmend en zeer geestig”.

De lof was deels gemodelleerd naar de roman, want de jury noemde het ook een boek „als een zachte hand om je ballen”, in een stijl „die swingt als een Afrikaanse tiet”. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro. Vuijsje liet met de winst de andere genomineerde romans Lange dagen (Pia de Jong), De heining (Jan van Loy), Nergensman (P.F. Thomése) en Via Capello 23 (Christiaan Weijts) achter zich. De Gouden Uil Jeugdliteratuur ging naar Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut. (NRC)

Lees de recensie van Alleen maar nette mensen op nrcboeken.nl