Vredestein opnieuw verkocht

Bandenfabrikant Vredestein uit Enschede is verkocht aan het Indiase bedrijf Apollo Tyres. Dat heeft Vredestein gisteren bekendgemaakt. De Nederlandse bandenfabrikant stond al enige tijd te koop, omdat de Russische eigenaar Amtel in financiële problemen verkeerde.

Het Indiase bedrijf Apollo Tyres is marktleider in India en heeft daarnaast verschillende vestigingen in Afrika. Met de koop van Vredestein wil het bedrijf nu ook in Europa actief worden. Het bedrijf haalde vorig jaar een winst van 1,3 miljard Indiase rupee (19,7 miljoen euro), op een omzet van 49,8 miljard rupee.

Vredestein werd in 2004 verkocht aan het Russische Amtel voor 195 miljoen euro, waarna Amtel-Vredestein ontstond. Het Russische bedrijf zag veel synergievoordelen.

Vredestein hoopte door de nieuwe eigenaar toegang te krijgen tot de Russische markt. Daar kwam niet veel van terecht, omdat het het Russische Amtel al snel in de problemen kwam door een reeks mislukte investeringen.

Vorige week werd Amtel-Vredestein, de financiële holding voor de Europese en Russische activiteiten, door de rechtbank in Almelo failliet verklaard. Vredestein werd echter buiten dit faillissement gehouden. Dat was mogelijk doordat Vredestein zelfstandig gefinancierd was.

Bij Vredestein in Enschede werken ongeveer 1.500 mensen. Jaarlijks produceert Vredestein rond de 5 miljoen banden.