Voormalig zwerver leidt nu opvangtehuis

Shi Qinhua is directeur van het ‘Liefde en Lichthuis’ in het district Tongzhou in de buitenwijken van Peking. Voor zijn honderd leerlingen, voornamelijk zwerfkinderen en wezen, is hij als een vader. Directeur Shi Qinhua weet wat het is om op straat te zwerven. In 1999 woonde hij in het stadje Liyuan in de arme provincie

Shi Qinhua en zijn vrouw. (Foto Bettine Vriesekoop)

Shi Qinhua en zijn vrouw. (Foto Bettine Vriesekoop)Shi Qinhua en zijn vrouw. (Foto Bettine Vriesekoop)

Shi Qinhua is directeur van het ‘Liefde en Lichthuis’ in het district Tongzhou in de buitenwijken van Peking. Voor zijn honderd leerlingen, voornamelijk zwerfkinderen en wezen, is hij als een vader.

Directeur Shi Qinhua weet wat het is om op straat te zwerven. In 1999 woonde hij in het stadje Liyuan in de arme provincie Anhui. Hij, zijn vrouw en dochter raakte zwaargewond bij een brand die werd veroorzaakt door een explosie in het huis van zijn buurman. Shi was niet verzekerd en kon de medische zorg niet betalen. Om in leven te blijven zwierf hij met zijn gezin over straat om te bedelen. Hij kreeg een hechte band met zwerfkinderen.

Shi wilde iets terug doen voor de zwerfkinderen. (Foto Bettine Vriesekoop)

Shi wilde iets terug doen voor de zwerfkinderen. (Foto Bettine Vriesekoop)Shi wilde iets terug doen voor de zwerfkinderen. (Foto Bettine Vriesekoop)

Het toeval wilde dat hij Yuan Mingfu, directeur van de Nationale Liefdadigheidsvereniging, ontmoette. Die was zo geraakt door zijn verhaal dat hij Shi besloot te helpen. Het gezin werd behandeld in een ziekenhuis in Peking en na zeven maanden was zijn vrouw buiten levensgevaar. Shi besloot in de hoofdstad te blijven en wilde iets terug doen voor de zwerfkinderen die hem vlak na de brand hielpen.

Met behulp van fondsen startte hij in 2006 het ‘Liefde en Lichthuis’. Om geld in te zamelen trok hij met zijn leerlingen langs de wegen om muziek te maken. Daardoor kreeg hij media-aandacht en stroomden de giften binnen. Nu is hij een plaatselijke held geworden. „Na de brand was het leven ondraaglijk. Nu ben ik verantwoordelijk voor zeventien vrijwilligers en 103 kinderen. Die maken mij elke dag gelukkig.”

Zheng Dandan en Ci Damu. (Foto Bettine Vriesekoop)

Zheng Dandan en Ci Damu. (Foto Bettine Vriesekoop)Zheng Dandan en Ci Damu. (Foto Bettine Vriesekoop)

Zheng Dandan, een tienjarige meisje uit Anhui, woont sinds twee jaar in het opvangtehuis. „Mijn moeder, een Oeigoerse moslim uit Xinjiang liet ons in de steek omdat onze dorpsgenoten haar pestten. Samen met mijn vader heb ik haar een half jaar lang gezocht. Toen werd mijn vader erg ziek en ben ik hier terecht gekomen.”

Naast haar staat haar vriendinnetje Ci Damu, een verlegen meisje van twaalf, uit Lhasa in Tibet. Ze is wees en had alleen nog een tante. Toen die stierf aan kanker kwam ze via een kennis bij het huis van Shi terecht. „In Lhasa moest ik bedelen om in leven te blijven. Hier krijg ik goed onderwijs en mag ik zelfs muziek maken,”zegt Ci.

In het opvangtehuis verblijven ongeveer honderd kinderen.

In het opvangtehuis verblijven ongeveer honderd kinderen. (Foto Bettine Vriesekoop)In het opvangtehuis verblijven ongeveer honderd kinderen. (Foto Bettine Vriesekoop)

    • Bettine Vriesekoop