Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Op 4 mei worden in Nederland weliswaar alle slachtoffers van oorlogen sinds 1939 herdacht, maar bij het bevrijdingsdefilé op 5 mei mogen tegenwoordig alleen nog veteranen uit WO II meelopen. Veteranen van andere oorlogen en conflicten zijn hier boos over en willen vandaag toch naar Wageningen. Ned.1, 17.59-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag Herman von Hebel is sinds juli 2006 griffier van de speciale rechtbank die in Sierra Leone misdaden tegen de menselijkheid onderzoekt en de schuldigen berecht. Het land was vanaf 1996 verwikkeld in een bloedige burgeroorlog. Von Hebel kondigde enkele weken geleden zijn vertrek aan. Ned. 2, 1.35-2.10u

praatprogramma

Pauw & Witteman. Politicus Khadija Arib over haar boek Couscous op zondag, waarin zij schrijft over de lotgevallen van Marokkaanse immigrantes als zijzelf. En Wim de Bie, die gisteravond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de traditionele rede hield. Van zijn hand verschijnt een dezer dagen Meneer Foppe en de hele reutemeteut, een boek over ‘de meest verlegen man van Nederland’, een van zijn types uit het tv-programma Van Kooten & De Bie.Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

How Britain got the gardening bug. Van tuinkabouter tot tuinsculptuur: hoe tuinieren de afgelopen decennia jaar veranderde van kleinburgerlijke hobby tot onderdeel van een moderne levensstijl – overigens mede dankzij de wildgroei van tuinprogramma’s op de Britse televisie. Met o.a. actrice Penelope Keith (To the manor born) en Laurence Llewelyn-Bowen (dandy en interieurontwerper). BBC 2, 22.30-23.00u.

documentaire

Andere tijden special. Ter gelegenheid van Bevrijdingsdag herhaalt de VPRO twee afleveringen. Uit de hemel gaat over de hardnekkige mythe van het Zweedse Wittebrood. Volgens de overlevering werd dat in de hongerwinter eind februari 1945 boven Nederland uit vliegtuigen gedropt en kwam het, hangend aan kleine parachutes, als manna uit de hemel. In feite werd het brood gewoon via bakkers en kruideniers verdeeld. Daarna: In de oorlog met filmpjes die tijdens de oorlog door de Duitse bezettingstroepen in Nederland werden gemaakt. De beelden gaan vergezeld van getuigenissen van Duitse oud-soldaten. Ned.1, 19.25-20.25u

Koppen XL. Drie jaar, acht maanden en vier dagen zaten Lena Simakhina en Katya Martynova opgesloten en werden zij verkracht in de verborgen kelder van fabrieksarbeider Viktor Mokhov, de Russische Dutroux. Lena was 17 jaar, Katya 14. Deze maand is het vijf jaar geleden dat de meisjes uit hun nachtmerrie zijn bevrijd. Vandaag blikken ze terug op de jarenlange terreur en mishandeling door hun ontvoerder. „Vandaag lijkt het alsof het iemand anders is overkomen. Niet ik”, vertelt de nu 19-jarige Katya: „Ik heb medelijden met dat kleine meisje van toen, voor die Katya. Ik ben altijd blijven geloven in mezelf en dat heeft me gered.” Katya en Lena weigeren als slachtoffer door het leven te gaan. Eén, 21.30-22.00u.

sport

UEFA Champions League: Arsenal - Manchester United. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag (vanaf 20.40u.), analyse in de rust en nabeschouwing van de returnwedstrijd in de halve finales tussen deze twee Engelse clubs. Ned.3, 20.15-23.00u.

Radio

Verloren illusies De Joodse gemeenschap, het verzet en de NSB. Welke verwachtingen hadden deze drie zo verschillende groepen na WO II? Presentator Ben Kolster praat met Hetty Berg (Joods Historisch Museum), Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad) en Josje Damsma (UvA).Radio 5, 21.02-22.00u.

Passaat. Debashish Bhattacharya werd geboren in een muzikale familie en leek voorbestemd om een klassieke Indiase zanger te worden. Tot hij viel voor de slidegitaar. Hij ontwikkelde een eigen tokkeltechniek die verwant is aan die van bluegrassmuzikanten en bespeelt zijn instrument als een laptop-steelgitaar. Hoewel hij traditionele Indiase raga’s speelt, zoekt hij naar vernieuwing. Hij werkte onder meer samen met beroemde westerse muzikanten als dobrospeler Jerry Douglas en gitarist Bob Brozman. Verder opnamen van het Afrikaanse snarentrio 3MA (Driss El Maloumi uit Marokko op ûd, Ballaké Sissoko uit Mali op kora en Rajery uit Madagaskar op valiha).Radio 6, 22.02-0.00u.