Vertrek trainer Van Gaal voor AZ onbespreekbaar

Een tussentijds vertrek van Louis van Gaal bij AZ is voor de clubleiding van de landskampioen onbespreekbaar. Dat liet voorzitter Dirk Scheringa gisteren weten. Van Gaal geldt als een belangrijke kandidaat om de ontslagen Jürgen Klinsmann op te volgen bij Bayern München. Hij had vorige week een gesprek met de leiding van de Duitse club. Van Gaal is vooralsnog niet van plan zijn tot medio 2010 doorlopende contract eenzijdig op te zeggen. Scheringa: „Wij gaan ervan uit dat Louis ons door de Champions League leidt. Hij moet zijn verplichtingen nakomen.”

Een combinatie van het trainerschap bij AZ met een een functie als bondscoach van bijvoorbeeld België is wel bespreekbaar voor de AZ-voorzitter. „Maar een vertrek naar een andere club is dat niet. Ik ben er ook niet bang voor, omdat Van Gaal een principiële man is, die altijd zijn contracten uitdient”, aldus Scheringa.

Volgens de voorzitter van AZ heeft Bayern München zich nog niet in Alkmaar gemeld voor Van Gaal. Het is onduidelijk of het bericht klopt dat AZ een ultimatum heeft gesteld aan de succestrainer. Hij zou binnen tien dagen opheldering moeten verschaffen over zijn toekomstplannen. Dat biedt AZ dan de gelegenheid zich in een vroeg stadium te oriënteren naar een opvolger.

Vorig jaar had Scheringa Martin Jol op het oog toen Van Gaal van plan was op te stappen. Een aantal spelers beloofde beterschap en Van Gaal bleef aan. Inmiddels is Jol tamelijk succesvol met Hamburger SV. Co Adriaanse, in de periode 2002-2005 al werkzaam bij AZ, zou wel beschikbaar zijn om Van Gaal weer af te lossen in Alkmaar. De trainer uit Amsterdam werd onlangs kampioen van Oostenrijk met Salzburg, maar werd toch ontslagen. Oud-PSV-trainer Huub Stevens volgt hem volgend seizoen op. Adriaanse zou bij de door een drankenfabrikant gesponsorde club net als bij Ajax volledig z’n eigen weg zijn gegaan en was daarom in de optiek van de leiding niet meer te handhaven.