'Verjaagde' veteraan boos op Wageningen

In Wageningen doen ze het vandaag anders. Alle veteranen laten defileren op Bevrijdingsdag, zoals voorgaande jaren, zou te lang duren. Dus heeft de organisatie het defilé aangepast. Ditmaal mochten vanmiddag alleen oudgedienden uit de Tweede Wereldoorlog meelopen, en veteranen die passen binnen het thema ‘60 jaar NAVO’.

Tot verdriet van de afvallers. Zo is Libanonveteraan Jens van der Vorm woedend over de manier waarop de veteranen „weggejaagd” worden. Hoewel hij, als ex-militair onder VN-vlag, bij de groep hoort die niet welkom is, stapte hij vanmorgen wel in zijn auto, vastberaden om gewoon mee te defileren.

Oud-Unifiller Van der Vorm: „Het is onjuist mensen uit te sluiten. Dat is juist wat we herdenken – dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen werden uitgesloten. De moraliteit van de organisatie vind ik slappe thee.”

Henk Snijder, coördinator van het bevrijdingsdefilé, wijst erop dat alle veteranen welkom zijn op de officiële Nederlandse Veteranendag, op 27 juni in Den Haag. Het Wageningse defilé is met de duizend veteranen die hij voor vandaag verwachtte al groot genoeg. Vorig jaar duurde het met de 2.200 veteranen die toen kwamen opdagen nogal lang.

Van der Vorm vindt het een schandaal: „Voor de veteraan die niet mee mag lopen, is het feest goed verpest.”

In dertien steden zijn vandaag bevrijdingsfestivals. Premier Balkenende opende de festivals door in Zwolle het bevrijdingsvuur te ontsteken. Het thema van dit jaar is Vrijheid en identiteit.