vandaag

In het nieuws:

Bevrijdingsdag. Thema dit jaar is ‘Vrijheid en Identiteit’. Vanaf 10.30 uur is premier Balkenende aanwezig in Zwolle. Om 12.30 uur wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Om 21.00 uur is koningin Beatrix aanwezig bij het afsluitende concert op de Amstel in Amsterdam.

Het Joegoslavië-tribunaal doet uitspraak in hoger beroep in de Vukovar-zaak. In 2007 werden de Serviërs generaal Mile Mrkšic en kolonel Veselin Šljivancanin veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig respectievelijk vijf jaar wegens hun leidende rol in de massamoord op zeker 264 zieke Kroaten.

Halve finale Champions league: Arsenal - Manchester United. De eerste wedstrijd eindigde in 0-1.

Het Baskische parlement kiest een nieuwe premier.

Op dertien plaatsen in Nederland zijn vandaag gratis bevrijdingsfestivals. Vrijheidsambassadeurs Ellen ten Damme, Isis, Voicst en Typhoon zullen per helikopter een tour maken langs verschillende locaties.

Het oudste bevrijdingsfestival vindt plaats in Haarlem. Daar treden onder anderen Wouter Hamel, De Staat, Roosbeef, Guus Meeuwis en Gabriella Cilmi op.

Alle locaties op www.bevrijdingsfestivals.nl