'Vader' tegen adoptie Madonna

Popster Madonna wil een tweede weeskind uit Malawi adopteren. Maar behalve de overheid, ligt nu ook een man dwars.

Adoptiemoeder Madonna (Foto AP) Madonna arrives at the Vanity Fair Oscar party on Sunday, Feb. 22, 2009, in West Hollywood, Calif. (AP Photo/Evan Agostini)
Adoptiemoeder Madonna (Foto AP) Madonna arrives at the Vanity Fair Oscar party on Sunday, Feb. 22, 2009, in West Hollywood, Calif. (AP Photo/Evan Agostini) Associated Press

Een 24-jarige beveiligingsbeambte uit Malawi, James Kambewa, die beweert dat hij de vader is van het driejarige meisje Mercy, wil stappen ondernemen om te voorkomen dat popster Madonna het meisje adopteert. Hij heeft dat gezegd op de Amerikaanse televisiezender CBS, rond een rechtszaak over de adoptiepoging van Madonna, die gisteren diende in Malawi. Madonna ging in beroep tegen een beslissing van een lagere rechtbank. Die had bepaald dat de popster de driejarige Mercy, die sinds haar geboorte in een weeshuis woont, niet mag adopteren, omdat je daarvoor in feite ingezetene van Malawi moet zijn. Madonna is dat niet. Maar ze adopteerde wel al eerder een jongetje uit Malawi, David, waar veel media-aandacht voor was. En ze richtte al in 2006 een stichting op voor steun aan wezen in Malawi. De advocaten van Madonna stelden dat het belang van het kind ook moet wegen. Van de zijde van de overheid in Malawi werd gesteld dat de regels voor iedereen hetzelfde zijn. En dat adoptie naar het buitenland een allerlaatste optie is. De man die zegt dat hij de vader is van Mercy, zegt dat hij ‘zijn’ kind nog nooit heeft gezien.

De familie van de moeder van Mercy, die op 18-jarige leeftijd kort na de geboorte overleed, zegt dat ze de zogenaamde vader niet kent. De oom van Mercy, Peter Baneti, is voor adoptie door Madonna. Wanneer het gerechtshof uitspraak in deze zaak doet, is niet bekendgemaakt. (AP, BBC)