Uitstrijkje boven de 50 heeft wel nut

Een uitstrijkje om vroege baarmoederhalskanker te vinden is ook voor vrouwen boven de vijftig aan te bevelen. Zelfs als een paar eerdere uitstrijkjes geen voorstadia van kanker hebben laten zien. Dat schrijven Nederlandse en Deense epidemiologen in een artikel in het British Medical Journal van afgelopen zaterdag. In Nederland krijgen vrouwen van 30 tot 60 eens in de vijf jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken, daarbij neemt de huisarts cellen voor onderzoek af van de overgang van vagina naar baarmoeder. Het uitstrijkjesprogramma is echter duur en er is voortdurend discussie over de vraag of de leeftijdsgrens niet omlaag kan naar 50 jaar. Hun risico op baarmoederhalskanker zou lager zijn. De onderzoekers laten echter zien dat dat niet zo is.