Turkije: bruiloft wordt bloedbad

Een bruiloft in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is gisteravond geëindigd in een bloedbad toen gemaskerde mannen het vuur openden en 44 gasten doodschoten. Volgens de Turkse autoriteiten was de schietpartij het gevolg van een familievete die al 35 jaar woedt in het dorp Bilge, vlakbij de grens met Syrië.

Vier gemaskerde mannen vielen gisteravond rond half tien lokale tijd het huis binnen van het voormalige dorpshoofd, de mukhtar, wiens dochter gisteren in het huwelijk trad in aanwezigheid van tweehonderd gasten. Volgens ooggetuigen werden vrouwen en kinderen bijeengedreven voordat de overvallers het vuur op hen openden. Onder de 44 doden zijn zes kinderen en zestien vrouwen. Ook bruid en bruidegom kwamen om.

De meeste mannen in het dorp waren tijdens de aanval op patrouille, buiten het dorp. Ze zijn lid van de Dorpswacht, een door de regering betaalde militie die wordt ingezet in de oorlog tegen de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Minister van Binnenlandse Zaken Besir Atalay zei vanochtend dat de daders hoogstwaarschijnlijk niet handelden in de naam van de PKK.

In het zuidoosten van Turkije lopen familievetes geregeld uit op schietpartijen, maar in de afgelopen 25 jaar vielen daarbij nooit zoveel slachtoffers als gisteravond.

De daders wisten in eerste instantie te ontkomen. De achtervolging door leger en politie werd bemoeilijkt door een zandstorm die het gebied hulde in een dikke stofwolk. De politie hield vanochtend acht zwaar bewapende verdachten aan. De namen van de meeste daders zijn dezelfde als die van 21 slachtoffers, wat wijst op een vete binnen een familie. Het dorp Bilge telt driehonderd inwoners.

In het zuidoosten van Turkije zijn in totaal 57.000 dorpswachters actief. De regering richtte de milities in 1985 op om dorpen te beschermen tegen aanvallen van de PKK en om het leger bij te staan. De milities zijn omstreden omdat ze het recht hebben om in de naam van de staat wapens te dragen, verdachte separatisten aan te geven of te doden.

In de afgelopen 25 jaar zijn als gevolg van de strijd tussen de PKK en het Turkse leger zeker 44.000 mensen omgekomen. Operaties van het Turkse leger in het zuidoosten van het land en tegen bases van de PKK over de grens in Noord-Irak hebben de Koerdische afscheidingsbeweging in de afgelopen twee jaar ernstig verzwakt.