Teken een kip met je ogen

Voor kunstencentrum MU in Eindhoven richtte Christien Meindertsma een kijklaboratorium in, die nog te zien is tot 14 juni. Ze onderwerpt bezoekers aan een test die het midden houdt tussen wetenschap, performance en beeldende kunst.

Hoe ziet dat er uit, een kijklaboratorium?

„Middenin de ruimte staat een grote kijkdoos. Het gat waar je normaal met één oog doorheen kijkt, is nu zo groot dat je je hoofd erdoor kunt steken. In de doos worden verschillende plaatjes geschoven, een beetje zoals een ouderwetse viewmaster. Dat is zo’n rode verrekijker waarmee je vroeger als kind plaatjes bekeek. In het lab zie je plaatjes van een kip, een gelijmde vaas, het skelet van een reiger, een vlinder of een fiets.”

Wat heeft dat met een laboratorium te maken?

„Terwijl de bezoeker naar een plaatje kijkt, meten we zijn oogbewegingen. Op een scherm worden de oogbewegingen geprojecteerd. Er is ook een tekenmachine die met een dikke zwarte stift puntjes zet op de plekken waar de ogen even blijven rusten. Mensen maken de hele dag tekeningen met hun ogen.”

Iets opmerkelijks ontdekt?

„Iemand keek zo intens naar een vlinder dat er ook echt een vlinder ontstond op het scherm. Iedereen heeft zijn eigen manier van kijken, net zoals een handschrift. Een kippenboer kijkt anders naar een kip dan ik. Kinderen anders dan volwassenen. En ontwerpers zoals ik kijken weer heel anders dan bijvoorbeeld psychologen.”

Wat ga je met al die tekeningen doen?

„Dat weet ik nog niet. Daar is het nu juist een onderzoek voor. Het lijkt me ook helemaal niet leuk om dat van tevoren al te weten.”

Robert Buzink

    • Robert Buzink