Snelle malariatest bespaart medicijn

Rotterdam. Een nieuwe simpele en snelle bloedtest kan het gebruik van dure anti-malaria medicijnen aanzienlijk beperken. Dat hebben onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut bij veldonderzoek in Zanzibar vastgesteld (PLoS Medicine, april). Malaria wordt in Afrika tegenwoordig bij voorkeur behandeld met artemisinine, een prijzig maar werkzaam preparaat dat uit een Chinese plant (zomeralsem) wordt gewonnen. Omdat de bestaande malariatesten voor arme Afrikaanse landen te duur zijn krijgen alle mensen die typische malaria-verschijnselen zoals koorts vertonen het dure medicijn verstrekt. Dat blijken er veel te veel. De nieuwe snelle Paracheck-test toonde dat minder dan helft van de vermeende malariapatiënten echt besmet was met de malariaparasiet. De test is een chemische reactie op een eiwit dat de parasiet produceert.