Slurp u slank

Het is de tijd van het jaar waarin allerlei bladen en spiegels de mensen willen laten geloven dat ze hoognodig aan de lijn moeten gaan doen. Omdat ze er straks op het strand anders niet uitzien. En wie naar zijn nog wat bleke zelf kijkt in de spiegel, vooral als er een beetje rottig licht bij is, gelooft dat best.

In de vakantie zelf gaat het vaak anders, want na een paar dagen kan het je gewoon allemaal niets meer schelen en denk je: ik lig hier niet voor de show maar om een boek te lezen, of: ik wil gewoon zwemmen en ik wil straks nog lunchen ook.

Gelukkig is er tijdelijk ook even geen vreselijk blitse dieetgoeroe, het is althans wat stiller geworden rond Sonja Bakker. Dat is altijd geheimzinnig met dieettypes, ze zijn er een poosje en dan valt iedereen ineens enorm af met het nieuwe dieet - Montignac, fit for life, astronautendieet - en dan plotseling is het over, en hoeft niemand meer die speciale vreselijk dure jam die bij het bewuste dieet hoorde en eten we allemaal weer normaal en niet heel veel mayonaise op brood omdat je dáár nu juist zo dun van wordt.

Normaal verstandig eten, dat helpt toch het beste. Geen chips, misschien zou dat voor de meeste diëten als aanwijzing al volstaan: géén chips! En chips is dan een ander woord voor alle zoutjes natuurlijk.

Eigenlijk vind ik dieet altijd reusachtig vervelend. Terwijl het wel leuk is om gezond te eten en niet te vet en om iets te verzinnen zonder een pakje boter. Het is meer het woord ‘dieet’ dat alle creatieve lol in de kiem smoort. Maar als ik zin heb in magerder eten, komt er nogal eens soep op tafel. Magere soep, met veel bouillon en groenten. Zoals deze Japansige slurpsoep - iets tussen een noedelschotel en soep in is het eigenlijk. Er gaat weinig vet in en hij is toch heel bevredigend.

Het is spattend eten waarbij je ook makkelijk geluiden maakt. Slurpgeluiden. En waarbij de noedels in de soep terugvallen of raar uit je mond hangen. Dus niet geschikt voor nette kleren en dito gezelschappen.
Mirin en Japanse sojasaus zijn bij elke toko of Aziatische supermarkt te krijgen, instant dashi, een soort bouillonpoeder met wonderlijke zeewierige smaak meestal ook wel. Als dat er niet is kan groentenbouillon ook heel goed.

Noedelsoep met gemarineerde kip (Voor 2 personen)

 • 1 biologische kipfilet
 • 1 teentje knoflook, gesnipperd
 • 1 rode peper, ontzaad, in ringetjes
 • 5 el Kikkoman sojasaus
 • 4 el mirin (zoete rijstwijn)
 • 4 el sake
 • 1 el plantaardige olie
 • 1 paksoi, gesneden
 • 2 ons verse pasta (van de supermarkt)
 • koriander, fijngesneden

Snij de kipfilet in reepjes en doe die met de gehakte knoflook, de rode peper, de mirin, de sake en de sojasaus in een kom. Laat een uurtje staan.

Zet een pan water op en doe daar de instant dashi in, of de groentenbouillontabletten. Kook de noedels in de bouillon in een paar minuten gaar en schep ze eruit, kook de fijngesneden paksoi in dezelfde bouillon gaar.
Schep de kipstukjes uit de marinade en maak ze even droog op keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes kip op hoog vuur lichtbruin. Gooi dan de marinade in de hete pan en laat die even inkoken.

Nu moeten twee flinke kommen klaarstaan waar de noedels, de paksoi en een flinke schep bouillon ingaan. Daar bovenop komt de kip met de ingekookte marinade en daaroverheen veel fijngehakte koriander. Direct beginnen met slurpen.

  • Marjoleine de Vos