Premier Nepal weg na crisis om legerchef

KATHMANDU. De Nepalese premier Pushpa Kamal Dahal heeft gisteren ontslag genomen, nadat hij zondag een politieke crisis had veroorzaakt door de opperbevelhebber van het leger te ontslaan. De Nepalese president had de opperbevelhebber van het leger bevolen in functie te blijven. Het ontslag, dat volgens de president in strijd is met de grondwet, heeft geleid tot een breuk in de regeringscoalitie. Tienduizenden mensen gingen zondag in de hoofdstad Kathmandu de straat op om op vreedzame wijze voor en tegen de beslissing van premier Dahal te demonstreren. Het ontslag van de opperbevelhebber door premier Dahal, een voormalige maoïstische rebel, volgt op een maandenlang conflict tussen de regerende maoïstische partij en het leger, dat weigert om ex-rebellen in zijn rangen op te nemen. Volgens Dahal zou de legerleider de integratie hebben gesaboteerd.