Piek griep bereikt in Mexico

A cleaning brigade, sent by the Mexican government, washes an entrance of Mexico City's subway with clorox on May 4, 2009. Mexico's toll from the influenza A(H1N1) virus has increased to 22 dead and 568 infected cases, Health Minister Jose Angel Cordova said late Sunday, while the World Health Organisation says 20 countries have officially reported 1,003 cases of influenza A(H1N1) infections. AFP PHOTO/Carlos JASSO
A cleaning brigade, sent by the Mexican government, washes an entrance of Mexico City's subway with clorox on May 4, 2009. Mexico's toll from the influenza A(H1N1) virus has increased to 22 dead and 568 infected cases, Health Minister Jose Angel Cordova said late Sunday, while the World Health Organisation says 20 countries have officially reported 1,003 cases of influenza A(H1N1) infections. AFP PHOTO/Carlos JASSO AFP

De 70 Mexicanen die sinds vorige week in China gedwongen in quarantaine worden gehouden in verband met het Mexicaanse griepvirus, worden vandaag teruggevlogen naar huis. In Shanghai landde vanochtend een Mexicaans vliegtuig om de gestrande Mexicanen te vervoeren. Daarna vliegt het toestel naar andere Chinese steden waar Mexicanen vastzitten.

De kwestie heeft tot een diplomatieke rel geleid tussen China en Mexico. Behalve de 70 Mexicanen worden in China nog honderden andere buitenlanders gedwongen in quarantaine gehouden.

In Mexico komt het openbare leven inmiddels weer langzaam op gang, nu volgens de regering de uitbraak zijn piek heeft bereikt. Gisteren werd bekendgemaakt dat bedrijven en overheidsinstellingen waarschijnlijk morgen weer opengaan. Ze werden vorige week op last van de overheid gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Universiteiten en middelbare scholen beginnen mogelijk donderdag weer.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft gisteren ook stimuleringsmaatregelen aangekondigd voor de toeristische sector, die hard is getroffen door de griepuitbraak. Cruiseschepen die Mexico aandoen, worden deels vrijgesteld van belastingen. Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Mexico.

Het aantal mensen dat nu besmet is, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie opgelopen tot 1.124 wereldwijd. De WHO roept landen op waakzaam te blijven. (BBC, Reuters, AP)