Penthouse in Spanje ruilen voor een rijtjeshuis in Nederland

Websites in ruilhandel op internet beleven gouden tijden. Er worden niet alleen postzegels en andere verzamelobjecten, maar ook hotels en boten te ruil aangeboden.

Mag ik van jou, in de categorie ‘overige woningen’, een woonwinkelpand in Nederland? Dan heb ik in ruil, in dezelfde categorie, daarvoor een luxe villa in Spanje van 360 vierkante meter, met vier slaapkamers en drie badkamers.

Deze advertentie op ruilen.nl is in de ruim twee maanden dat hij nu online staat, zo’n 331 keer bekeken. Weg is hij nog niet. Waarschijnlijk omdat er veel concurrentie is. Op dezelfde pagina staat ook een penthouse bij een Spaans golfresort (te ruilen tegen een rijtjeshuis in Nederland), een Duits hotel van 2.700 vierkante meter (tegen ander onroerend goed in binnen- of buitenland), een vierkamerappartement in de Amsterdamse Rivierenbuurt (tegen een kleiner huis met tuin), meerdere eengezinswoningen (tegen vergelijkbare huizen in een andere omgeving) of een villa met privézwembad (tegen een recreatiewoning of een ‘stalen boot’).

En wie verder kijkt dan de categorie ‘overige woningen’, vindt boten, keramische kookplaten, caravans of zelfs een zwart Chevy camperbusje met rood-witte bekleding.

„We hebben de advertenties de afgelopen maanden duidelijk zien veranderen”, zegt Matthijs van der Velden van ruilen.nl. „Voorheen waren het vooral cd-bonnen of muntenverzamelingen, van die echte ruilbeursdingen. Nu zijn het boten, motoren en laatst werd er zelfs een Bed & Breakfast in het buitenland te ruil aangeboden.”

Een duidelijk gevolg van de crisis, denkt Van der Velden. Want nu de prijs van tweedehands auto’s dramatisch keldert, is het volgens hem slimmer om je auto te ruilen tegen iets wat je nodig hebt. „Voor een camper bijvoorbeeld.” Precies de gedachte die Pieter Drommel, de man achter de aangeboden luxe villa van 360 vierkante meter in Spanje, had. „Ons huis stond al voor de crisis te koop. Maar door de crisis, die in Spanje volop woedt, is ons huis niet te verkopen.” Dus zag Drommel in ruilen.nl mogelijk een succesvollere optie: „Er hoeft maar net iemand te zijn die naar Spanje wil verhuizen en zijn pand niet kwijtraakt.”

Vreemd is het niet. In tijden van economische crisis wordt ruilhandel aantrekkelijk. Toen Argentinië begin deze eeuw bankroet ging, namen bijna drie miljoen Argentijnen hun toevlucht tot ruilhandel. Zo ver zal het in Nederland echter niet komen, denkt econoom en NRC-columnist Erica Verdegaal. „Ik geloof nooit dat iedereen zal gaan ruilen, daar is het veel te moeilijk voor. Ruilen vergt energie en creativiteit. De economie moet echt stilvallen, wil iedereen het gaan doen.”

Ook in de huidige crisis lijkt het ‘barteren’ wereldwijd een steeds populairder alternatief. Zo is er een pub in Londen die sinds een paar weken haar ‘lagers’ en ‘ales’ niet alleen tegen keiharde Engelse ponden, maar ook tegen gebruikte cd’s of dagbladen aanbiedt. Het stemmen van de piano levert je bijvoorbeeld een voorgerecht op. De Russische economie bestaat volgens The Moscow Times momenteel voor 2 procent uit ruilhandel.

Ruilen.nl heeft het aantal actieve gebruikers de laatste tijd enorm zien toenemen. Precieze cijfers wil Van der Velden niet geven. Maar dat het aantal ruilers dat zich de afgelopen maand op de site heeft aangemeld is verzesvoudigd, wil hij wel kwijt. „Zo is het nu al een paar maanden. In december zagen we al wat groei, maar in januari en februari ging het echt los. Sindsdien stijgen we geleidelijk door.”

Ook het Amsterdamse ruilnetwerk Noppes merkt de toenemende interesse in ruilhandel. Al is dit momenteel nog vooral vanwege de interviewaanvragen die binnenkomen van televisie, tijdschriften en kranten. Maar, zegt Ingrid Schütt van Noppes, in economisch slechte tijden stijgt het ledenaantal. „Dat is in het verleden gebleken. We verwachten dan ook een flinke toestroom de komende maanden.”

De ruilhandel leeft nog lang niet overal op. Zo merkt ruilkring Barneveld nog nauwelijks iets van de crisis. „De laatste vier maanden zijn er vier nieuwe leden bijgekomen en hebben twee leden bedankt”, zegt Gerard van Lanen van het bestuur van de ruilkring. „En de contactavonden die we vanaf januari georganiseerd hebben, zijn door slechts drie nieuwe geïnteresseerde aspirant-leden bezocht.” Nu ligt dat volgens het bestuurslid waarschijnlijk aan het feit ze in de gemeente Barneveld nog weinig merken van de crisis.

Ruilkring Barneveld werkt met een eigen betaalmiddel (veertjes), waarmee leden elkaar kunnen betalen. Wie bijvoorbeeld iemands fiets repareert, krijgt 15 veertjes per uur arbeid. Met die veertjes kan hij bij iemand anders een wederdienst kopen. Het systeem is afgekeken van een dorpje in Canada, Commox Valley, dat in de jaren tachtig door de economische recessie volledig ontwricht raakte en een lokale ruileenheid invoerde naast het reguliere geld, die ervoor zorgde dat de plaatselijke economie weer opbloeide.

Voor Van der Velden van ruilen.nl komt de crisis op een perfect moment. „We krijgen nu steeds meer bekendheid. En als de economie weer aantrekt, zijn we gevestigd genoeg om door te gaan.”

    • Anke Meijer