'Paul Gauguin sneed Van Gogh zijn oor af'

Twee Duitse wetenschappers menen dat het oor van Vincent van Gogh is afgesneden door de schilder Paul Gauguin, en niet door Van Gogh zelf. Het zou om een uit de hand gelopen ruzie tussen vrienden gaan die besloten voor altijd over de ware toedracht te zwijgen.

In hun boek Van Goghs Ohr: Paul Gauguin und der Pakt des Schweigens, doen Hans Kaufmann en Rita Wildegans verslag van tien jaar onderzoek naar de gebeurtenissen op kerstavond 1888 in Arles. Van Gogh woonde daar en de door hem aanbeden Gaugain verbleef enige tijd bij hem in het ‘Gele Huis’. De twee kregen onder meer ruzie over de prostituee Rachel en over hun visie op het schilderen.

De Franse schilder zou die bewuste avond Arles voorgoed verlaten en ging op weg met zijn bagage en onafscheidelijke sabel. Van Gogh probeerde hem op straat tegen te houden. Gauguin zou hem volgens Kaufmann en Wildegans toen met het wapen hebben afgeweerd. Het bij die schermutseling afgesneden oor gaf Van Gogh ingepakt aan Rachel en hij strompelde naar huis, waar de politie hem later vond.

Zij wijzen op een schets die Van Gogh maakte van een oor met daarop het woord ictus, Latijn voor ‘treffer’ bij het schermen. In zijn laatste brief aan Gauguin schreef Van Gogh: „Jij zwijgt, ik zal dat ook doen.” Experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam houden het op zelfmutilatie.