Pakistan bereidt aanval voor op Talibaan

Lahore, 5 mei. - Inwoners van Mingora, de belangrijkste stad in de Pakistaanse Swat-vallei, hebben vanmiddag de opdracht gekregen de stad onmiddellijk te verlaten. Het lokale bestuur heeft het uitgaansverbod tot zeven uur vanavond opgeheven om inwoners de gelegenheid te geven te vertrekken. Volgens waarnemers duidt de evacuatie op een op handen zijnde militaire operatie tegen de Talibaan.

Een offensief zou een zware tegenslag betekenen, zo niet het einde, van het omstreden vredesakkoord dat de Pakistaanse regering in februari sloot met de Talibaan in Swat. De regering stemde in met de invoering van de shari’a (islamitisch recht), in ruil voor een einde aan het geweld tegen burgers, politie en militairen. Dat akkoord is in binnen- en buitenland veroordeeld als capitulatie voor de Talibaan, die de vallei in de afgelopen twee jaar met bruut geweld onder controle kregen. Gevreesd wordt dat shari’a-rechtspraak in Swat neerkomt op een legitimering van het Talibaan-bewind.

De zorgen over het akkoord groeiden de afgelopen weken toen de Talibaan delen van de aan Swat grenzende regio Buner innamen. Internationale waarnemers zagen daarin een opmars van de Talibaan richting hoofdstad Islamabad, op slechts honderd kilometer afstand van Buner. Ook is gebleken dat de Talibaan doorgaan met het vernietigen van scholen en dat ze weigeren de wapens neer te leggen.

De evacuatie van Mingora valt samen met een bezoek van de Pakistaanse president Zardari aan Washington. Daar spreekt hij morgen met president Obama over de groeiende invloed van moslimextremisten in Pakistan. Obama wil het belang van Pakistaanse betrokkenheid bij de bestrijding van Talibaan en Al-Qaeda in buurland Afghanistan benadrukken. Pakistan moet zich meer inspannen om extremisten hun toevluchtsoorden in de grensgebieden te ontnemen, vindt Obama.

Het Pakistaanse leger voert op dit moment een offensief uit in Buner en patrouilleert in het aangrenzende Lager Dir. Tienduizenden inwoners zijn deze gebieden ontvlucht. Ze zijn neergestreken in tentenkampen bij Peshawar, waar zij geen steun van de overheid hebben gekregen. Volgens de Pakistaanse nieuwszender Dawn zijn ook voor de inwoners van Mingora geen voorzieningen getroffen.

In de afgelopen dagen hebben Amerikaanse veiligheidsexperts hun zorgen geuit over de beveiliging van het Pakistaanse nucleaire arsenaal. Gevreesd wordt dat kernwapens, die vooral liggen opgeslagen ten zuiden van de hoofdstad, in handen van de Talibaan vallen. „De wereld zou in deze kwestie graag willen weten dat er absolute veiligheid en transparantie is”, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur generaal James Jones tegen de BBC.

    • Hanneke Chin-A-Fo