op nrcnext.nl

Sporen uit de Tweede Wereldoorlog online gezet

28 sporen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen nu online worden bekeken. Een van de opvallendste plekken is de modelwoonwijk van Hitler, in 1941 gebouwd in Heerlen. De Maria Christinawijk bestaat nog steeds, maar heeft nog lang de Deze wijk bestaat nog steeds bijnaam Hermann Göringkolonie gedragen. Kijk op nrcnext.nl voor meer onopvallende sporen van de oorlog in het Nederlandse landschap.

Nederland door de ogen van een Amerikaanse schrijver

Stomverbaasd was de beroemde Amerikaanse schrijver Russell Shorto, toen hij zich anderhalf jaar geleden in Nederland vestigde, en hij 52 procent van zijn salaris aan de fiscus moest afstaan. Deze en andere ervaringen resulteerden in een lang artikel in The New York Times. Shorto besteedt hierin maar één zin aan de fiets. In tegenstelling tot een man uit San Francisco die in korte tijd 82 fietsers op de Amsterdamse Nieuwmarkt fotografeerde.

Bekijk de fotoserie op www.nrcnext.nl