Ook 'vraatzuchtige' beleggers kunnen deugdzaam zijn

Niemand wordt hedgefondsmanager of private-equitypartner uit een hang naar populariteit. En tijdens een inzinking kan het extra moeilijk worden om gewoon je werk te blijven doen. Het risico is groot dat je in het openbaar een pak slaag krijgt van vooraanstaande politici.

President Barack Obama is flink van leer getrokken tegen de kleine groep verzekerde crediteuren van Chrysler, grotendeels hedgefondsen, die een door de regering georkestreerd saneringsplan voor de kwakkelende autoproducent hebben verworpen. De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück heeft naar verluidt tegen Chris Flowers gezegd dat het ‘jammer’ is als deze Amerikaanse belegger de voorwaarden niet wil aanvaarden van het overnamebod dat de regering heeft uitgebracht op de noodlijdende kredietverstrekker Hypo Real Estate.

De rechtbank zal waarschijnlijk het laatste woord hebben in beide zaken. Juridische actie heeft de dissidente aandeelhouders van bank-verzekeraar Fortis, waaronder de Chinese verzekeraar Ping An, al geholpen betere voorwaarden uit het vuur te slepen bij de gedeeltelijke verkoop van het Belgische concern aan het Franse BNP Paribas.

Uiteraard is niet iedere belegger die het gevecht met een overheids-Goliath aangaat, vanzelfsprekend een deugdzame David. Flowers staat bijvoorbeeld voor een lastige taak. Blijkbaar wil hij vasthouden aan een aandelenbelang in een bank die vrijwel zeker failliet zou gaan zonder uitgebreide overheidssteun.

Maar hij heeft gelijk als hij het wil proberen. Net zoals de dissidente obligatiehouders van Chrysler, die begrijpelijk woedend zijn dat de claims van gepensioneerde werknemers voorrang hebben gekregen boven hun zogenaamd ‘gewaarborgde’ kredieten.

In een crisis zijn haastige stappen moeilijk te vermijden. In de huidige financiële noodsituatie hebben regeringen misschien zo nu en dan een beleid van ‘nood breekt wet’ gevoerd.

Politici kunnen het idee hebben dat beleggers, met name degenen die met veel geleend geld werken, tot een vraatzuchtige sprinkhanensoort behoren. Maar door op te komen voor de betrouwbaarheid van het wettelijke kader, dat het fundament vormt voor alle zakelijke en financiële bedrijvigheid, bewijzen deze vermaledijde kapitalisten ons een waardevolle dienst.

    • Christopher Hughes