Obama: Nederland fiscaal paradijs

De Nederlandse ambassade in Washington heeft verbaasd gereageerd op aangekondigde Amerikaanse maatregelen tegen belastingvermijding via Nederland door grote Amerikaanse ondernemingen.

President Obama kondigde gisteren actie aan tegen buitenlandse belastingparadijzen. In een overzicht van de maatregelen noemt het Witte Huis Nederland als een van de drie „kleine landen met lage belastingtarieven” die in 2003 goed waren voor eenderde van de buitenlandse winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven. De twee andere zijn de Kaaiman Eilanden en Ierland.

Het Witte Huis noemt verder een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van de onderzoeksafdeling van het Congres, de GAO, naar belastingparadijzen. Daarin komt Nederland niet voor, maar wel de Nederlandse Antillen.

In een reactie aan Amerikaanse media zegt de Nederlandse ambassade bijzonder verbaasd te zijn dat Nederland met zijn winstbelastingtarief van 25,5 procent bij de lage belastinglanden wordt ingedeeld. De ambassade zegt ook dat Nederland zonder voorbehoud fiscale informatie deelt met de Amerikaanse autoriteiten.

Het aanpakken van belastingparadijzen en belastingvermijding is een onderwerp dat president Obama tijdens de verkiezingscampagne op de agenda heeft gezet.

Het Witte Huis rept op basis van de meest recente informatie (over 2004) van een effectief Amerikaans belastingtarief van 2,3 procent op buitenlandse winsten. Obama wil in tien jaar 210 miljard dollar extra innen met de maatregelen.

De maatregel die het meest (103 miljard dollar) moet opleveren maakt een eind aan de mogelijkheid om kosten voor het opzetten van buitenlandse dochterondernemingen ten laste van de Amerikaanse winst te brengen.