Muiterij op Georgische legerbasis

Op een Georgische legerbasis nabij Tbilisi heeft vandaag een muiterij plaatsgevonden. De situatie zou inmiddels onder controle zijn. Georgië beschuldigt Rusland van betrokkenheid. Moskou ontkent.

Over de aard van de gebeurtenissen op de basis, waar enkele honderden militairen zijn gelegerd, bestaat vooralsnog onduidelijkheid. Enkele officieren zouden zijn gearresteerd. Tanks rukten vanmiddag op naar de basis. Bronnen in Tbilisi melden dat de regering de afgelopen dagen voortdurend geruchten over een door Rusland gefinancierde couppoging verspreidt, maar dat die geruchten nergens op gebaseerd zijn.

Niet bij name genoemde vertegenwoordigers van de Russische veiligheidsdiensten hebben de Georgische beschuldigingen een „delirium” genoemd.

Volgens de Georgische president Saakasjvili zou Rusland met zijn actie de voor de komende dagen geplande NAVO-oefeningen in Georgië willen saboteren. Ook zou de actie volgens Saakasjvili zijn gericht tegen de EU-bijeenkomst over het Oostelijk Partnerschap, die donderdag in Praag wordt gehouden en waar wordt gesproken over een mogelijke samenwerking met de EU met voormalige deelrepublieken van de Sovjet-Unie, zoals Oekraïne en Georgië.

Tegen de NAVO-oefeningen, die al voor de augustusoorlog van vorig jaar waren afgesproken, bestaat in het Kremlin grote weerstand. Rusland heeft de afgelopen weken zijn troepen aan de grenzen met de afgescheiden regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië drastisch uitgebreid tot 10.000 man, een stap die in strijd is met het staakt-het-vurenverdrag van augustus.

De geplande oefening van de NAVO begint morgen op twintig kilometer afstand van Tbilisi. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd dat de Georgische president Saakasjvili op middelen zou zinnen om de aandacht af te leiden van de demonstraties van de oppositie, die zijn aftreden eist.

De oppositie bezet inmiddels alle hoofdwegen in Tbilisi, waardoor een enorme chaos is ontstaan. Volgens het Russische persbureau Interfax zou de commandant van de Moechrovani-basis, Mamoeka Gorgisjvili, de regering van Saakasjvili hebben gekritiseerd, maar er tevens op hebben aangedrongen af te zien van het gebruik van geweld.

Volg de laatste ontwikkeling in Georgië op nrc.nl/buitenland